Työnantaja

Tiettyjen asioiden sanomatta jättämisellä voi olla työpaikkahaastattelussa aivan yhtä iso merkitys kuin sillä, mitä kerrot. Noudattamalla näitä haastatteluvinkkejä varmistat, että jäät mieleen oikeista syistä.

Asioilla, jotka jätät sanomatta työpaikkahaastattelussa voi olla yhtä suuri merkitys jatkon kannalta kuin sillä, mitä sanot. Hio lähestymistapaasi seuraavaan haastatteluun välttämällä näitä yleisiä mokia.

”En tunne yritystänne, mitä tarkalleen teette?” Tee kotiläksyt kunnolla, jotta osaat kysyä haastattelussa hyviä työhön liittyviä lisäkysymyksiä. Tämä kertoo rekrytoijalle, että olet valmistautunut ja proaktiivinen. Ollessasi aidosti kiinnostunut olet myös parempi työntekijä, mikä kasvattaa mahdollisuuksiasi tulla valituksi. Yritykseen liittyvien aineistojen lukeminen ennen haastatteluun saapumista viestii myös aloitekyvystä.

Kaikki negatiivinen, mikä liittyy aiempaan esimieheen ja työpaikkaan. Jos kuulostat ylikriittiseltä aiempaa työnantajaa kohtaan, rekrytoija saattaa miettiä, mitä mahdat kertoa jättäessäsi tulevan työpaikan. Kritiikki voi olla perusteltua, mutta keskity silti positiiviseen, tai suhtaudu ainakin neutraalisti menneeseen. Yritä myös kääntää aiempien töiden negatiiviset kokemukset positiiviseksi haastattelua varten. Voit myös olla vertailematta uutta ja vanhaa työtä sanomalla, että uusi työpaikka sopii yksinkertaisesti uratavoitteisiisi ja olisi työtilaisuus, mitä et haluaisi päästää käsistäsi.

”Se löytyy CV:stäni.” Haastattelijan kysyessä CV:stäsi löytyvästä kokemuksesta hän haluaa kuulla jotakin lisää. Sen sijaan, että sanoisit ”se löytyy CV:stä”, kerro lisää yksityiskohtia työtehtävistäsi. Kerro rekrytoijalle mitä teit, miten sen teit ja millaisia laajempia vaikutuksia työlläsi oli. Mitä enemmän pystyt kertomaan mitattavista tuloksista ja käyttämään esimerkkejä elävästä elämästä, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada työ.

”Ainoa ammatillinen heikkouteni on, että olen perfektionisti.” Kaikilla meillä on heikkouksia – eikä tuleva työnantajasikaan oleta sinun olevan täydellinen. Tämän työhaastattelukysymyksen tarkoitus on paljastaa jotakin itsetuntemuksestasi ja kyvystäsi ratkoa ongelmia. Teet pätevän vaikutuksen, jos kerrot rehellisesti niistä asioista, joita yrität kehittää itsessäsi ja miten olet jo edistynyt. Näe heikkoutesi positiivisessa valossa, mutta älä peittele niitä.

”Olen innovatiivinen.” Mikä klisee. Vaikka tämä olisi totta, vältä kuluneiden ilmaisujen käyttämistä, sillä niitä käyttävät monet muutkin. Muista, että rekrytoija haluaa selvittää, mikä erottaa sinut muista hakijoista. Unohda siksi kaikki kliseet, joita olet kaavaillut sanovasi työhaastattelussa. Tässä hyvä nyrkkisääntö: älä vain väitä jotain, vaan havainnollista se saavutuksistasi kertovin esimerkein!

Artikkeli on julkaistu yrityksemme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.