Työnantaja

Syyskesällä starttaavat työpaikkojen vaihtoviikot, kun moni lomilta palaaja terästäytyy työnhakuun. Mutta miten huolehtia, ettei työnhaku paljastu muille? Keskellä vuoden kiireisintä työsumaa se voi olla haasteellista, mutta tässä muutamia työnhakijoiden käyttämiä keinoja varmistaa, ettei työnantaja pääse jyvälle aikeistasi.

Tehokkaaseen työnhakuun ryhtyminen näkyy helposti käytöksessäsi – myös pomollesi. Tässä muutamia hakijoiden käyttämiä keinoja säilyttää matala profiili!

  1. Suunnitelmista ei hiiskuta somessa. Facebookiin postailu ja Twitteriin visertely on tehty helpoksi, mutta kannattaa miettiä pari kertaa, ennen kuin kirjoittaa kanaviin mitään työnhakuun viittaavaa. Jotkut työpaikallasi saattavat seurata työntekijöiden sometilejä. Vaikkapa kollegasi voi nähdä päivityksesi ja levittää tietoa eteenpäin.
  2. LinkedInin päivitysilmoitukset napsautetaan pois päältä. Varovaisuus somessa pätee myös LinkedIniin. Käyttäessäsi LinkedIniä verkostoitumiseen ja työtilaisuuksien haravointiin, pomollesi voi lipsahtaa automaattinen ilmoitus työnhakuusi liittyvistä toimista. Moni työnhakija ottaa ilmoitukset pois päältä jo silloin, kun päivittää profiiliaan yhtäkkiä tavallista runsaammin.
  3. Haastattelut sovitaan työajan ulkopuolelle. Älä ota riskiä jäädä kiinni, sijoittamalla haastatteluja työajalle, esimerkiksi lounasaikaan.  Sopimalla haastattelut työajan ulkopuolelle välttyy tuskanhieltä, jos haastattelu yhtäkkiä venähtääkin tai juuttuu ruuhkaan.
  4. Työkonetta ja työvälineitä ei sotketa työnhakuun. Yritykset seuraavat tietokoneiden ja verkon käyttöä ainakin jossain määrin, joten työssä käytettävät välineet kannattaa työnhaussa unohtaa. Jo oman kännykän ja tietokoneen käyttö voi olla riski, jos se on yhdistetty yrityksen verkkoon. Turvallisinta on käyttää vapaa-aikaansa työnhakuun.
  5. CV tallennetaan vain rajatusti avoimiin tietokantoihin. Muista, että nimesi, puhelinnumerosi ja nykyisen työnantajasi nimi on aina löydettävissä vaikkapa Google Alerts -palvelulla. Siksi myös HR-osastosi saattaa bongata tietosi avoimista CV-kannoista. Ansioluettelo kannattaa siksi syöttää vain kantoihin, joihin on rajattu pääsy.
  6. Pukeutumistyyliä ei vaihdeta lennosta. Jos et tavallisesti pukeudu kovin huolitellusti, äkkinäinen muutos pukeutumistyylissä voi kieliä työnhaustasi. Moni jättää mieluummin aikaa vaatteiden vaihtoon ennen ja jälkeen haastattelun. Toinen vaihtoehto on muuttaa päivittäistä pukeutumista vähitellen virallisempaan suuntaan, jos se istuu muutenkin luontevasti työnkuvaan.
  7. Haastattelijaa pyydetään huomioimaan oma tilanne. Voit pyytää, ettei haastattelija kontaktoi nykyistä työnantajaasi, ennen kuin olet ottanut työtarjouksen vastaan. Suosittelijat onkin siksi parempi valita aiemmista työpaikoista.

Työnantajille kannattaa näyttää parhaat puolensa. Listatut vinkit auttavat rentouttamaan käytöstäsi, jolloin olet parhaimmillasi myös tulevan työnantajasi edessä!  

 

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.