Työnantaja

Palkkatoive-kysymys on varmasti yksi hankalimmista uutta työtä hakiessa. Toki, netistä löytyy listauksia eri alojen ja ammattien keskipalkoista, mutta haaste piileekin siinä miten asettaa itsensä tämän keskiarvon vierelle: alemmas vai ylemmäs ja kuinka paljon. Liian pieni pyyntö voi viestiä työnantajalle osaamattomuudesta, kun taas liian suuri voi siirtää sinut heti hylättyjen hakemusten joukkoon.

Tähän kysymykseen ei ole vain yhtä oikeaa vastausta. Työnantajalla saattaa olla tietty luku mielessään, jota hän on kuitenkin valmis liikuttamaan suuntaan ja toiseen riippuen hakijan osaamisesta ja organisaationaalisesta sopivuudesta. Listasimme kolme askelta, jotka auttavat sinua määrittelemään markkinallisen arvosi. Keskity luomaan palkkatoive, jonka voit itsevarmuudella lähettää työnantajalle.

 

1. Tiedä arvosi

Tämä on tärkeää varsinkin heille, jotka juuri astuvat työelämään. Ennenkuin alat edes miettimään omaa toivettasi, vertaile eri sivustojen tarjoamia arvioita eri alojen ja ammattien keskipalkoista. Älä kuitenkaan tyydy heti keskiarvo-lukuun. Ota huomioon työkokemuksesi, taitosi, eri alueiden ja maiden erot palkkatasoissa, saamasi todistukset ja erityismaininnat, jne.

 

2. Tiedä mitä haluat

Keskiarvoista huolimatta sinulla saattaa olla jokin tietty luku mielessä, jonka vaadit ollaksesi tyytyväinen ansioosi. Sinun tulee päättää kuinka tärkeää sinulle on pysyä tämän luvun yläpuolella palkkaneuvotteluissa, ja voiko siihen vaikuttaa muuttujat, kuten lomapäivät, etätyömahdollisuudet ja liukuvat työajat tai työsuhde-edut.

 

3. Päätä lähestymistapasi

Voit lähestyä palkkatoivettasi kolmesta eri näkökulmasta.

 

  • Haarukka
    Taustatutkimuksiisi perustuen voit tarjota palkkahaarukkaa osaamiseesi, kokemuksiisi ja markkina-arvoosi perustuen. Tee tästä kuitenkin tarpeeksi suuri neuvotteluille, ja varmista että olet tyytyväinen tarjoamasi haarukan pienimpään lukuun.
  • Korkea pyyntö 
    Voit olla agressiivinen palkkapyyntösi kanssa antamalla luvun, joka on huomattavasti isompi kuin tällä hetkellä tekemäsi tienesti tai alasi keskiarvo. Muista kuitenkin, että sinun tulee pystyä perustelemaan korkeampi palkkapyyntö mahdolliselle työnantajallesi. Tämän lähestymistavan kanssa tulee kuitenkin olla varovainen: saatat helposti hinnoitella itsesi pois työnantajan mielenkiinnosta.
  • Ei vastausta 
    Voit myös olla antamatta palkkatoivetta toteamalla, että keskustelet asiasta mieluiten kasvotusten, tai saatuasi heiltä tarjouksen mahdollisesta palkastasi. Voit myös sanoa tarvitsevasi enemmän tietoa tarjolla olevasta paikasta muodostaaksesi arvion. Tämä lähestymistapa on kuitenkin näistä kolmesta riskialttein, sillä työnantaja ei välttämättä halua käyttää aikaa sinun tavoitteluusi.

Minkä tyylin ikinä valitsetkin, pidä huoli että kuulostat valmistautuneelta. Anna vahva vastaus, jonka voit esittää itsevarmasti.

 

Juttu ilmestyi aikaisemmin Manpower Blogs -sivulla.