Työnantaja

Haastattelu melkein maalissa ja takki tyhjä – vaan kannattaisiko vielä pinnistää muutama kysymys rekrytoijalle? Kyllä! Älä missään nimessä jätä tilaisuuttasi käyttämättä.

Haastattelijan kysyessä ”Onko sinulla vielä jotakin kysyttävää?” surkein vastaus, jonka voit antaa, on ”Ei”.

Hyvät kysymykset tarjoavat sinulle tilaisuuden onkia arvokasta tietoa, jonka voit kääntää eduksesi hakukisassa. Tarkkaan punnituilla kysymyksillä saat vielä viimeisen tilaisuuden vakuuttaa rekrytoijan paremmuudestasi.

Valmistautuessasi haastatteluun tee kotiläksyt kunnolla, sillä muutoin hukkaat tilaisuutesi kysyä aidosti hyödyllisiä kysymyksiä. Napin painalluksella löytyvien tietojen kysyminen antaa sinusta laiskan ja epämotivoituneen vaikutelman. Muotoile löytämistäsi tiedoista hyviä tarkentavia kysymyksiä.

Luettelemme 15 kysymystä, joiden esittäminen jättää sinusta vaikutelman, että olet todella kiinnostunut organisaatiosta ja tehtävästä. Sinulla ei tietenkään ole aikaa esittää kaikkia kysymyksiä, mutta valitse listalta sinulle tärkeimmät ja muokkaa niitä tarpeen mukaan.

 1. Miten kuvailisit organisaatiotanne? Mitkä ovat yrityksenne tärkeimmät arvot? Entä mitkä ovat suurimmat haasteet?
 2. Mitkä ovat organisaationne suunnitelmat seuraavan viiden vuoden ajalle? Mikä rooli osastollanne on suunnitelmien toteutuksessa?
 3. Mitä odotat minun saavuttavan ensimmäisen vuoden aikana uudessa työssä? Entä missä asiassa en saisi epäonnistua ensimmäisten 12 kuukauden aikana?
 4. Mitkä saavutukset ovat tässä työssä merkkejä onnistumisesta? Miten onnistumista mitataan?
 5. Mitkä kolme asiaa vauhdittavat yrityksenne menestystä?
 6. Millä tavoin hakemani tehtävä tukee yritystänne tavoitteidenne saavuttamisessa?
 7. Mitkä ovat yrityksenne tai osastonne akuuteimmat haasteet?
 8. Voitko antaa muutaman erimerkin projekteista, joiden parissa tulisin työskentelemään?
 9. Mitkä ovat hakemani työn haastavimmat puolet?
 10. Heräsikö sinulla haastattelun aikana huoli jostakin, joka voisi estää minua tulemasta valituksi?
 11. Työn ja vapaa-ajan tasapaino vaikuttaa mm. tuottavuuteen. Millä tavoin itse huolehdit työn ja kotielämän yhteensovittamisesta?
 12. Millä tavoilla yrityksenne tukee ja edistää työntekijöidensä henkilökohtaista ja ammatillista kasvua?
 13. Yrityskulttuurilla on merkittävä rooli, mutta se on usein helpointa määritellä vasta, kun joku rikkoo sen kirjoittamattomia sääntöjä. Voitko nimetä jonkin asian tai tavan toimia, joka ei istu yrityskulttuuriinne?
 14. Miten yrityksenne on viime aikoina antanut tunnustusta hyvästä suorituksesta?
 15. Mikä on hakuprosessin seuraava vaihe? Milloin uskot, että teette päätöksiä?

Kysymyslista ei kata läheskään kaikkia niitä kysymyksiä, joita rekrytoijille kannattaa esittää. Esimerkkikysymykset kuitenkin viestivät, että sinulla on tervettä itseluottamusta, olet valmistautunut haastatteluun kunnolla ja myös kiinnostunut yrityksestä pintaa syvemmältä. Eikä pidä unohtaa – saamasi vastaukset antavat sinulle tilaisuuden punnita, onko työ sinua varten.

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.