Työnantaja

Ei ole vain yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa kirjoittaa työhakemusta. Kokeile vaihteeksi jotakin uutta ja lisää hakemuksesi rakenteeseen sankaritarinan aineksia.

Klassisen tarinankerronnan tekniikat ovat houkutelleen lukijoita jo vuosisatoja. Tarinallisuutta voit hyödyntää myös työnhaussa!  

Parhaat tarinat houkuttelevat seuraamaan sankaria matkalle, jonka aikana löydetään uusia kiehtovia paikkoja, inspiroidutaan ja seikkaillaan. Kun matkaamme päähenkilön seurassa kohti tuntematonta, unohdamme arjen puurtamisen ja päädymme jopa ylittämään itsemme.

Ei kuulosta ihan tavalliselta työhakemukselta? Ei, ainakaan vielä.

Kun hahmottelet seuraavaa työhakemusta, heitä vanha tapa esitellä itsesi romukoppaan ja kokeile kerrontatyyliä, joka saa lukijan janoamaan sinusta lisätietoja. Seuraavassa hyväksi havaittuja tarinankerronnan tekniikoita, joita voit soveltaa.

Aloita keskeltä – ja palaa alkuun

Olet ehkä huomannut, että hyvät tarinat alkavat harvoin aivan alusta. Sen sijaan ne saattavat käynnistyä jostakin koukuttavasta, mukaansa tempaavasta tapahtumasta. Vasta sen jälkeen juoni kuljetetaan takaisin alkuun. Saat lukijan pauloihisi vaikka aloittamalla jostakin dramaattisesta tai erityisen mieleen painuvasta tilanteesta, jonka olet kohdannut työelämässä. Houkuteltuasi lukijan matkaan voit kertoa hänelle polun, joka johti kuvailemaasi hetkeen.

Lisää totuuden hetki

Tarinoissa sankarin täytyy päättää, valitako tuttu ja turvallinen tie vai tarttuisiko haasteeseen ja antautuisi kohtalolleen.  Tällaisella totuuden hetkellä tarinan tunnelma tiivistyy. Löytyykö työhistoriastasi vastaavaa hetkeä? Milloin esimerkiksi huomasit, että tietty ura tai tehtävä oli sinua varten? Millaisista haasteista jouduit selviämään? Havainnollista sitkeyttäsi esimerkein!

Kerro, miksi olette vahvempia yhdessä

Sankari tarvitsee kumppaneita selviytyäkseen. Toisaalta kumppaneidenkin on valittava yhteistyökuvionsa viisaasti. Selvitä itsellesi, miksi sinun ja tulevan työnantajan kannattaa yhdistää voimansa. Mitä voitte tarjota toisillenne? Kuka on yhteinen vihollisenne? Havainnollista hakemuksessasi, miksi olette vahvempia yhdessä.

Päätelmä

Parhaat tarinan lopetukset sisältävät aina aineksia tarinan alusta. Älä päätä hakemustasi kliseelauseisiin, vaan palaa jutun alkuun ja kerro, miten tahtoisit oman tarinasi jatkuvan.

Loppusanat

Älä käsitä väärin – emme tarkoita, että itsestään pitäisi käyttää sankari-nimitystä tai että kilpailijat kannattaisi leimata vihollisiksi. Käytä ainoastaan sankaritarinan kerrontatapaa – klassista tarinankerronnan tyyliä. Tempaat sillä rekrytoijan mukaasi ja kirjoitat uratarinaasi seuraavan kappaleen.

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.