Työnantaja

Tunnetko olevasi urakuopassa, josta näkyy vain kuopan seinät? Lue, miten voit kammeta itsesi ylös!

Heräsitkö yöllä pohtimaan, miten voisit muuttaa elämääsi – eikä tämä ollut ensimmäinen kerta? Mietitkö, mikä palauttaisi motivaatiosi tai kuinka päästä aikaansaavaan työtiimiin? Onko elämäsi pelkkää sähköpostien ja kyselyjen tulvaa sekä tyhjänpäiväisten ongelmien ratkomista? Eikö energiaa tahdo löytyä mihinkään?

Jos nyökyttelet laitteesi ääressä, saatat olla väärässä työroolissa.

Jokaisessa työtehtävässä on huonot ja hyvät päivänsä, jotka vaihtelevat kuin vuorovesi. Väärässä roolissa saatat toistella itsellesi: ”Tämähän oli joskus kivaa!”. Yritämme kovasti vakuuttaa itsellemme, että paikallaan pysyminen kannattaa – erityisesti silloin, kun tarvitsemme vain rahaa. Vuodet kuluvat, mutta ääni sisällämme ei hiljene. Se kuiskii: ”Onko tässä kaikki?”. Kadotat kenties uskon kykyysi saada asioita aikaan, lamaannut ja pikkuhiljaa menetät arvosi paitsi itsesi, myös työnantajan silmissä.

Työhönsä turtuneen voi olla vaikeaa keksiä, miten päästä tukalasta tilanteesta eteenpäin. Moni pelkää joutuvansa vapaaseen pudotukseen – paljon helpompaa on pelata varman päälle ja jäädä epätyydyttävään työhön.

Uramuutoksissa on riskinsä, mutta monet onnistuvat siitä huolimatta. Miten siis varmistaa, ettei tee virhettä?  

Kuinka paljon vastoinkäymisiä kestät?

Haastavista ajanjaksoista selviäminen vaatii vahvaa tahtoa. Motivaatio pitää liikkeessä, vaikka sinua pommitettaisiin kieltävillä vastauksilla ja ovi toisensa perään sulkeutuisi nenäsi edestä. Ellei sinulla ole vahvaa tahtotilaa, annat todennäköisemmin periksi. Kysy siksi itseltäsi – haluatko tätä todella?

Muutostilanteissa tutkiskele itsessäsi seuraavia asioita:

  1. Kiinnostuksen kohteet: Minkä asioiden tekemisestä pidät? Mistä motivoidut?
  2. Osaaminen: Missä asioissa olet tosi hyvä? Tukeeko myös koulutuksesi tätä osaamista?
  3. Markkina-arvo: Mikä on työmarkkinoilla nyt kuumaa kamaa? Mitkä olisivat realistiset työstä saatavat tulot?

Näiden asioiden syvällinen pohdiskelu vaikuttaa isosti mahdollisuuksiisi menestyä. Määrittele taloudellinen tilanteesi – millaisen summan vähintään tarvitset elääksesi mielekästä elämää? Arvioi riskisi myös rahallisesti, jolloin se tuntuu hallitummalta.

Kudo turvaverkkoja!

Mieti ketä tarvitset tukijoukkoihisi: puolison, ystävän vai uravalmentajan? Tunnetko ihmisiä, jotka voisivat tuoda tilanteeseesi tuoretta näkökulmaa? Yleensä paras urapolku löytyy jostakin omien kiinnostuksen kohteiden, osaamisen ja työmarkkinatarpeiden risteyskohdasta.

Ovatko työmarkkinat puolellasi?

Olet ehkä saanut jo ajatuksesta kiinni, mutta onko työmarkkinoilla liikaa ihmisiä samoin toivein? Tutki asiaa lukemalla uutisia ja alan artikkeleita. Varmista, että sinulla on mahdollisuus menestyä.

Edessä on takuulla haasteita. Epäilyn hetkellä kannattaa hakea rohkaisua tukijoukoilta ja verkostoilta.  Muutos on mahdollinen – tarvitset vain oikean motivaation, riittävästi tukea ja sopivan työmarkkinaraon.

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.