Työnantaja

Jo leikki-iässä opitut asiat pysyvät ajankohtaisina läpi elämän ja niiden mieleen palauttaminen auttaa elämän murroskohdissa, kuten työnhaussa.

Työnhaku on yksi aikuiselämän keskeisimpiä hetkiä, joskus jopa käännekohtia. Siinä onnistumiseksi kannattaa palata jo lapsena opittuihin asioihin, sillä ne voivat tasoittaa tietä eteenpäin. Seuraavassa lastentarha-ajan oppeja, jotka pätevät tänäänkin – rohkeasta itseilmaisuista mentorin apuun.

Tuo itsesi rohkeasti esiin!

Päiväkodissa aloit ymmärtää itseäsi yksilönä ja ilmaista itseäsi omalla persoonallisella tavalla. Taipumuksesi ja kiinnostuksen kohteesi näkyivät esimerkiksi käsitöissä ja piirroksissa. Lisäksi opit taitoja, jotka auttoivat solmimaan suhteita muihin ja toimimaan osana isompaa yhteisöä. Myös työnhaussa kannattaa yrittää löytää taas se sisäinen lapsi, joka ei epäröinyt ilmaista omaa identiteettiään. Ole siis reippaasti ylpeä siitä, mitä voit työnantajalle tarjota! 

Perusasioilla on merkitystä

Esikoulun opetushuoneissa näkee tauluja, jotka alleviivaavat kielen perusteita. Aikuisena osaat jo pisteen paikat sekä kielioppi- ja oikeinkirjoitussäännöt, mutta lipsahduksia sattuu – ja juuri silloin kun vähiten pitäisi. Palaa siis kielen perusteisiin. Oikolue työhakemuksesi ja ansioluettelosi, jotta vältyt helposti korjattavilta mokilta.

Kova työ palkitaan!

Tunnetussa Stanfordin 60-luvun vaahtokarkkikokeessa testattiin lasten kykyä vastustaa välitöntä mielihyvää. Lapsille, jotka jaksoivat odottaa, luvattiin kaksi vaahtokarkkia yhden sijaan. Seurantatutkimuksessa selvisi, että kiusausta pidempään vastustaneet lapset menestyivät elämässä paremmin.

Voit ottaa kokeesta onkeesi: välittömien nautintojen siirtämisestä todennäköisesti palkitaan! Työnhaku ja hakemuksien lähettäminen ovat välillä uuvuttavaa puurtamista, mikä ajaa herkästi sijaistoimintoihin, kuten somessa poukkoiluun. Palkitse itsesi vain valmiista työstä – ensin työ, sitten huvi. Käytä apunasi vaikka ajastinta ja palkitse itsesi vasta, kun olet hakenut töitä tietyn minuuttimäärän (verkosta tähän löytyy myös näppäriä appeja, kuten FocusBooster).

Turvaudu mentoriin

Päiväkoti-ikäisten kasvua viitoittavat monenlaiset mentorit kuten opettaja, vanhemmat, isovanhemmat ja muut läheiset. Itsenäistyessämme voi tuntua tarpeettomalta ja ehkä häpeälliseltäkin pyytää apua. Silti hyödymme kaikki joskus vanhemman, viisaamman ja kokeneemman opastuksesta. Hanki itsellesi mentori, joka auttaa kaivamaan esiin parhaan itsesi!

Aikuisena maailma monimutkaistuu ja päiväkodissa opitut asiat eivät tietenkään korvaa työnhaun lainalaisuuksien oppimista – joskus yrityksen ja erehdyksen kautta. Silti työnhaussa kannattaa aika ajoin palata leikki-iän opetuksiin.

 

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.