Työnantaja

Jokainen meistä jännittää ennen tärkeää työhaastattelua. Nappaa muutama vinkki, jotka auttavat löysäämään kravattia tai ponnaria ja lisäävät varmuutta olemukseen.

Yritätkö istua jäntevänä, ottaa suoran katsekontaktin ja kätellä voimakkaalla käden puristuksella? Niillä pääset hyvään alkuun, mutta saatat vaikuttaa puisevalta ja epäluonnolliselta.

Muista, että sinua haastattelee ihminen, ei robotti. Tavoitteesi ei ole rakentaa luottamusta väen vängällä vaan olla mahdollisimman aito. Muutama kehonkieleen liittyvä jippo auttaa antamaan rauhallisen itsevarman vaikutelman.

 

Kaikki alkaa hengityksestä

Ulkoinen säteily lähtee aina sisältä. Aloita keskittämällä huomio hengitykseesi. Onko se pinnallista ja lähteekö se vartalon yläosasta? Tällainen hengitys saa rintakehän supistumaan, hartiat kiristymään ja vetää koko olemuksen kasaan. Myös äänesi saattaa kuulostaa epävarmalta. Keskity sen sijaan hengittämään palleasta – mitä alempaa, sen parempi. Tekniikka avaa hengitystiet, auttaa suoristamaan kehon ja saa äänenkin soimaan paremmin. Samalla kuulijakin vakuuttuu.

 

Paikanna jännitys

Stressaantuneena jokainen meistä jännittää lihaksiaan, mikä antaa helposti jäykän ja hermostuneen vaikutelman. Estä se selvittämällä ensin, mitä lihaksia jännität. Yleisiä kohtia ovat leuka, kaula, hartiat tai kädet. Kokeile puristaa näitä alueita kevyesti ennen haastattelua – tämä lievittää kireyttä. Tarkkaile haastattelun aikana kehoasi, jottei se jännity uudelleen. Hengitä rauhallisesti ja lihasten kireys hellittää.

 

Vältä tuijotuskisaa

Harhaileva katse saa muut ajattelemaan herkästi, että olet epävarma. Toisaalta jatkuva katsekontakti saa sekin toisten olon tuntumaan epämukavalta. Tähtää tasapainoon. Haluat varmasti osoittaa kiinnostusta pitämällä puhuessa ja kuunnellessa vakaan katsekontaktin. Pidä silti muutaman sekunnin taukoja, jotta sekä sinä että haastattelija pysytte järjissänne!

 

Hymyile

Kaikkein yksinkertaisin tekniikka voi olla kaikkein tehokkain – hymyile! Hymy saa ihmiset tuntemaan itsensä hyväksytyksi ja pidetyksi, mikä synnyttää haloefektin – sinuakin arvioidaan paremmassa valossa. Haastattelussa ei silti tarvitse pinnistellä ja säteillä koko ajan. Pelkkä aito hymy haastattelun alkaessa ja päättyessä jättää hyvän ensi- ja loppuvaikutelman – jopa tehokkaammin kuin pelkkä kädenpuristus. Aito hymy lähtee silmistä, ei pelkästään huulilta. Ota avuksi mielikuvaharjoittelu: kuvittele, miten tyytyväinen olisit, jos saisit hakemasi työn. Anna tunteen paistaa sisältäsi, jolloin hymysikin on aito ja todellinen.

Tiivistäen -  kun yrität parantaa kehonkieltä haastattelussa, koeta löytää balanssi vakuuttavan sanattoman viestinnän ja aidon oman itsesi väliltä. Näillä vinkeillä olet itsevarmasti paras versio itsestäsi!

 

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.