Työnantaja

Vaikka työ olisi silkkaa tervanjuontia, harva tekee tilanteelleen heti mitään. Asiantuntijamme kertovat, miten omaa osaamistaan ja uratavoitteitaan kannattaa lähestyä, jotta töihin olisi helppo mennä.

Tyytymättömyys omaan työarkeen on usein monisäikeinen vyyhti. Sen setviminen kannattaa aloittaa kysymällä: mitä aiot tehdä, jotta huomenna olisi paremmin?

Monelle vastaus on selvä: on etsittävä sopivampi työ. Jotkut motivoituvat jopa vaihtamaan alaa tai loikkaamaan aivan toiselle uralle. Harva muu ikävaihe kuin 30+ on yhtä oivallinen hetki arvioida omaa uraansa ja pohtia, millaisten tehtävien parissa haluaa aloittaa edessä olevat tuhannet työaamut.

Ikä on eduksi: moni yli kolmekymppinen on hankkinut jo monenlaista kokemusta ja tietoa, joita on mahdollista soveltaa myös toisella urapolulla tai alalla. Jos olet yli 30-vuotias ja työ uuvuttaa, tässä pari vinkkiä sisäisen palon sytyttelyyn.

Tee tilannearvio

Aloita kysymällä, mistä nykyisessä työssä pidät, mistä taas et. Tee kaksi listaa ja kirjoita asiat ylös. Onko kyse työtehtävistä vai vastuista? Vai onko ärtymyksen juurisyynä hankala pomo tai työkaveri? Jos ongelma on työtehtävissä, kokeile ilmaisia soveltuvuustestejä tai hae tukea urakonsultilta. Tämä voi auttaa tunnistamaan sinulle sopivia rooleja myös muilta aloilta. Jos haasteena on toimimaton esimies-alaissuhde, tilanne voi ratketa jo vaihtamalla osastoa tai positiota samassa organisaatiossa.

Sovi urakeskustelusta pomosi kanssa

Mitä esimiehesi voi tehdä hyväksesi, jotta motivaatiosi paranisi? Kysy rohkeasti, mitä hän arvostaa työssäsi ja osaamisessasi. Pomo voi myös auttaa ymmärtämään, sovitko lainkaan organisaatioon tai millaista koulutusta tarvitset, jotta työsi saisi uuden merkityksen.

Yritykselläsi ei edes tarvitse olla koulutusbudjettia. Omaa osaamistaan voi laajentaa monin tavoin myös itsenäisesti, koska verkko suorastaan pursuaa ilmaisia webinaareja, artikkeleita, blogeja ja vlogeja. Toisinaan myös oman alan maksullinen uravalmennus voi olla investoinnin arvoinen.

Tunnista päämäärä

Ota hengähdystauko ja tutkaile, miten osaamisesi ja uratavoitteesi ovat linjassa sen kanssa, mikä inspiroi sinua työn ulkopuolella. Olisiko nyt oikea aika siirtyä organisaatioon, jonka arvoihin samaistut – vaikka järjestötyöhön? Jo vapaaehtoistyön aloittaminen työn ohella voi auttaa toteuttamaan itseään.

Kokeile joustavia työtapoja

Yhä useampi valitsee nyt perinteisen työsuhteen sijasta joustavia työnteon muotoja. Yritykset, jotka hyödyntävät liiketoiminnassaan digitaalisia alustoja tarjoavat mahdollisuuden työskennellä silloin, kun itselle sopii ja vailla pakkoa kuluttaa samaa toimistotuolia. Alustatyötä tekevät osaajat ovat työelämän edelläkävijöitä – verkon yli toteutettava työ onnistuu yhtä hyvin kulmakuppilasta kuin kotoa.  Jos sinulla on erityisosaamista ja kaipaat itsenäistä työtä, harkitse alustojen kautta työskentelyä, oman konsulttiyrityksen perustamista tai siirtymistä etätyöskentelyä tukevaan yritykseen.

Nykypäivän nopeatempoisessa työmaailmassa työntekijöillä on entistä enemmän sananvaltaa siihen, missä, milloin ja miten he työskentelevät. Jos olet tyytymätön nykyiseen rooliisi, tunnet oikeutetusti olevasi umpikujassa. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla pysyvä olotila. Käytä nämä vinkit vahvistamaan itseluottamustasi ja löytämään työn ilo!

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.