Työnantaja

Entistä useampi työnhakija pääsee perehtymään videon tekoon osana työnhakua. Rekrytointikonsulttimme Suvi Väänänen kertoo Helsingin Sanomille, että jo joka toisessa hakuprosessissa hakijalta pyydetään video.  

Manpowerilla videota hyödynnetään etenkin asiakaspalvelutehtäviin rekrytoitaessa ja alueilla, joilla pitkät välimatkat mutkistavat kasvokkain tapahtuvan haastattelun järjestämistä.

Videon käyttöä harkitaan aina tehtävä- ja asiakaskohtaisesti. Kaikki tehtävät eivät edellytä ekstroverttiä luonnetta, jolloin otetaan huomioon, että videon pakollisuus voi nostaa introvertimpien työnhakijoiden kynnystä hakea tehtävää.

Manpowerilla työnhakija saa haastattelukysymykset etukäteen ja voi sen jälkeen tehdä videon itselleen sopivana hetkenä. Video lähetetään rekrytoijalle nettiselaimella toimivan ohjelman kautta.

HS listasi konsulttimme Suvi Väänäsen ja työnhakuvalmentajien tuella vinkit onnistuneeseen videotyöhaastatteluun tai -hakemukseen. Näillä onnistut, vaikket olisikaan vielä tottunut filmailemaan itseäsi someen joka viikko!

1. Kiteytä viestisi ja tavoitteesi

Mieti videota tehdessäsi, kenelle puhut. Kirkasta pääviestisi: mitä juuri sinä voit tarjota kyseiseen työtehtävään ja työnantajalle?

2. Käy suoraan asiaan

Videosi ei tarvitse edetä kronologisesti – voit herättää kuulijan mielenkiinnon aloittamalla suoraan pääviestillä. Nimen voi kertoa myös vasta tämän jälkeen.

3. Lyhennä, lyhennä, lyhennä

Suunnittele videosi niin, että sanottavasi mahtuu kahteen minuuttiin. Huomioi, että rajattu aika vaatii huolellista suunnittelua, jotta saat kaiken olennaisen kiteytettyä tiiviiseen pakettiin.

4. Etsi rauhallinen ympäristö

Testaa äänesi kuuluvuus. Erillistä mikrofonia ei tarvita, jos löydät paikan, jossa ei ole taustahälyä – vaikka huomionhakuisia lemmikkejä tai lapsia.  Silloin rekrytoija pystyy paremmin keskittymään siihen, mitä sanot.

5. Valitse rauhallinen tausta ja valoisa paikka

Karsi videon taustalta kaikki ylimääräinen, kuten tiskivuoret ja vaatekasat, jotteivat ne vie huomiota pois puheestasi.

Huolehdi riittävästä valaistuksesta, jottei videostasi tulee hämärä ja tunkkainen. Jos vain mahdollista, esiinny videolla luonnonvalossa. Älä kuitenkaan kuvaa vastavaloon.

6. Kännykkäkamerallakin pärjää

Videohakemuksen tekoon et tarvitse ammattimaista kalustoa. Jo tavallisen kännykän tai tabletin kamera riittää vallan hyvin. Asettele kännykkä tai tabletti suunnilleen silmien korkeudelle ja käytä jalustaa, jotta kuva ei heilu häiritsevästi.

7. Katso suoraan kameraan

Kameran tuijottaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta muista, että katsoja haluaa säilyttää katsekontaktin. Tiuhaan harhaileva katse paljastuu videolla herkästi.

Joskus oman käytöksen luontevuutta lisää, jos kameran taakse pyytää ystävää tai sukulaista ja puhuu ikään kuin hänelle.

8. Ole oma itsesi, mutta vältä maneereja

Videon avulla halutaan nimenomaan tutustua persoonaasi, joten yritä olla oma itsesi. Kiinnitä silti huomiota maneereihin, kuten silmien räpyttelyyn tai harhailevaan katseeseen. Ota uusi parempi otos tarpeen mukaan, mutta älä hio videota loputtomiin – se ei aina paranna lopputulosta.

Kiinnitä huomiota puhenopeuteen. Sekä liian nopea että hidas puhetapa voi häiritä videon seuraamista.

Hyvässä videossa on rentoutta! HS:n haastatteleman Väänäsen mukaan rentoutumista voi auttaa ajatus siitä, ettei rekrytoija käytä videota työnhakua tyrmäävänä työkaluna. Video kannattaa sen sijaan ottaa lisämahdollisuutena esitellä itseään!

Rekrytointikonsulttimme kertoo nähneensä videon, jossa hakija esitteli itsensä kävellessään samaan aikaan pururadalla. Persoonallinen tapa istui hakijalle, joten poikkeava tyyli ei ollut haussakaan kynnyskysymys.

9. Kerro se tarinoin

Henkilökohtaiset tarinat ovat vakuuttavampia kuin pelkät omaa persoonaa kuvailevat adjektiivit. Kerro siksi konkreettisia esimerkkejä siitä, millaisia tuloksia olet saanut töissä aikaan.

10. Kannusta yhteydenottoon

Lopeta videosi kutsumalla rekrytoija ottamaan sinuun yhteyttä. Muista kertoa tiedot tarkasti, jotta yhteydenotto olisi mahdollisimman helppoa – kerro puhelinnumerosi, sähköpostiosoite sekä mahdollinen LinkedIn-profiili ja esimerkiksi työnhakuun liittyvä kotisivusi tai profiilisi.

Editointiohjelmilla tiedot voi liittää videoon tekstinä. Voit myös näyttää ne paperilla tai kertoa ihan vain suullisesti.

 

Onnea matkaan!

 

Lähde: Helsingin Sanomat 14.12.2017 - artikkelissa videohakemuksen pahimmat kompastuskivet näytetään myös videolla.