Työnantaja

Videohaastattelut ovat kasvattaneet suosiotaan rekrytoinnin työkaluna.

Videohaastatteluja on kahdenlaisia. Sellaisia, joissa haastateltava nauhoittaa vastaukset haastattelukysymyksiin järjestelmän kautta. Tällaiseen videohaastattelun tekoon löytyy yleensä tarkat ohjeet rekrytoijalta saadun sähköpostin mukana. Voit käyttää mitä laitetta vain missä on kamera – älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta – ja vastata kysymyksiin silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Lisäksi on live-haastatteluja, jossa rekrytoijan kanssa sovittuna aikana kirjaudutaan videoneuvottelutilaan, jossa haastattelu tapahtuu.

Plussana joustavuus

Videohaastattelut ovat tavallista haastattelutilannetta joustavempia. Voit katsoa kysymykset etukäteen, testata järjestelmän toimivuuden ja nauhoittaa omia vastauksia vaikka useampaan otteeseen, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen. Ja kaiken tämän voi tehdä oman kotisohvan nurkasta. Sama pätee livenä tapahtuvaan videochat-haastatteluun.

Läpikäydessään videovastauksia rekrytoija etsii henkilöä, joka osoittaa sopivansa haussa olevaan tehtävään ja yritykseen. Ole siis ytimekäs ja keskity oleelliseen vastatessasi. Live-haastattelutilanteessa rekrytoija usein odottaa hakijalta luonnollisuutta: aivan kuin olisitte samassa huoneessa.

Huomioi myös nämä!

Vaikka videohaastattelu saattaa tuntua tavallista haastattelutilannetta epävirallisemmalta, on siihen kuitenkin hyvä valmistautua aivan kuten kasvokkaiseen haastatteluun.

1. Pukeudu sopivasti

Vaikka houkutus pukeutua pyjamaan ja näyttää videolla pelkät kasvot olisi suuri, kohtele videohaastattelua aivan normaalina haastattelutilanteena. Pukeudu haussa olevan tehtävän mukaan asiallisesti.

2. Mieti valaistus

Suuntaa valo kameran taakse kasvoihisi päin, ja suosi luonnonvaloa. Sinun takaa tuleva valo tarttuu kameraan siten, että sinusta näkyy vain tumma hahmo.

3. Siisti paikkoja ja valitse hyvä tausta

Vaikka videolta ei näkyisikään taustasi kovin hyvin, on se silti hyvä pitää siistinä ja pelkistettynä. Valkoinen seinä toimii tässä parhaiten. Taustalla näkyvä sotku voi antaa sinusta epäjärjestelmällisen kuvan myös työntekijänä, kun taas liian värikäs tausta saattaa häiritä haastattelijan keskittymiskykyä. Pidä myös huoli, että ympäristöstäsi ei kuulu taustahälinää, joka häiritsisi kuuluvuutta.

4. Tarkista äänen ja videon laatu etukäteen

Varmista, että käyttämäsi nettiyhteys on vakaa, mikäli haastattelu suoritetaan livenä. Wifin sijaan kannattaa suosia langallista yhteyttä, ja pitää huoli, että kukaan ei käytä samaa nettiyhteyttä esimerkiksi elokuvien katseluun samanaikaisesti. Testaa videon ja äänen laatu ennen haastattelun alkua.