10 vinkkiä onnistuneeseen työhaastatteluun

Uudet teknologiat, koveneva kilpailu, erilaiset haastattelutavat ja pidemmät haastatteluprosessit ovat muuttaneet työhaastatteluja. Paras haastattelutulos syntyy, kun hallitset perinteiset taktiikat ja valmistaudut huolella uuden teknologian tuomiin vaatimuksiin, kuten videohaastatteluihin. Seuraavat 10 vinkkiä auttavat sinua menestymään haastattelutilanteessa!

 

 1. Tee kotiläksysi

Suorita huolellinen taustatyö sekä yrityksen että haastattelijan osalta. Tutustu yritykseen ja sen liiketoimintaan. Lue uusimmat yritystä koskevat uutiset, tutustu meneillään oleviin hankkeisiin ja hanki yleiskuva yrityksen toimialasta.

 

Dresscode

2. Pukeudu fiksusti

Siisti ja huoliteltu pukeutuminen tekee aina vaikutuksen. Et välttämättä aina tarvitse pukua – tyylinsä voi pyrkiä sopeuttamaan haettavan työpaikan mukaan. Vältä voimakkaita hajusteita.

 

Ensivaikutelma

3. Tee hyvä ensivaikutelma

Luo heti alussa positiivinen ilmapiiri. Kättele napakasti, hymyile aidosti, tervehdi ystävällisesti ja kohtele kaikkia tapaamiasi ihmisiä kunnioittavasti.

 

Kysymys

4. Muista kysymykset

Valmistaudu vastaamaan yleisimpiin tärppikysymyksiin. Käy kysymykset läpi mielessäsi, jotta tiedät, mitä haluat vastata varsinaisessa haastattelutilanteessa.

 

Tilastot

5. Käytä vastauksissasi esimerkkejä 

Sisällytä vastauksiisi käytännön esimerkkejä, faktoja ja kaavioita, joiden avulla havainnollistat esim. aikaisempia saavutuksiasi. Konkreettiset tulokset ja näytöt erottavat sinut muista hakijoista.

 

Uniikki

6. Myy itsesi 

Luo itsestäsi ratkaisu yritykselle. Kerro, mikä on muokannut sinusta henkilön, joka olet tänään ja miksi sopisit parhaiten kyseiseen tehtävään.

 

Ammattilainen

7. Muista ammattimaisuus 

Ole itsevarma ja positiivinen. Älä moiti entisiä työnantajia tai esimiehiä. Osoita, että sovit uuteen yhteisöön.

 

Kysymys

8. Esitä kysymyksiä 

Näytä, että olet kiinnostunut tehtävästä ja yrityksestä. Valmistele kysymykset etukäteen, mutta tartu myös haastattelun aikana esiin tuleviin asioihin ja syvennä keskustelua – työhaastattelu on aina molemminpuolinen tiedonvaihtotilaisuus. 

 

Kehitys

9. Seuraa ja kehitä työnhakuprosessiasi 

Analysoi epäonnistumisiasi ja onnistumisiasi, jotta löydät parhaiten toimivat käytännöt, joita hyödynnät seuraavassa haastattelussa.

 

Menestys

10. Harjoittele

Pyydä ystäviä ja perhettä avuksi, kun harjoittelet haastattelutilannetta varten. Pyydä heitä esittämään kysymyksiä ja antamaan rehellistä palautetta vastauksistasi. Kehitä vastauksiasi niin, että ne sopivat sinun suuhusi ja ilmentävät omaa persoonallisuuttasi.