Työhaastattelu, Työnhaku

Oliko sinulla jotain kysyttävää? 6 vinkkiä miten vastata tähän kysymykseen

Onko Sulla Jotain Kysyttavaa

Nämä ovat ne neljä sanaa, jotka saavat monen työnhakijan pään usein tyhjäksi. Olet hakenut hienoa paikkaa, räätälöinyt hakemuksen ja ansioluettelon, selvinnyt läpi esikarsinnan ja päässyt henkilökohtaiseen haastatteluun. Olet lukenut yrityksestä, käynyt läpi työnkuvan ja harjoitellut vastaukset yleisimpiin haastattelukysymyksiin. Olet mielestäsi tehnyt kaiken taustatyön, kunnes haastattelija antaakin sinulle vuoron kysyä. Tässä kuusi vinkkiä, joilla hoidat tilanteen kotiin.

1. Älä koskaan sano “Ei”
Yritä keksiä aina edes jotain kysyttävää. Jokainen haastattelija odottaa, että työnhakijalla on ainakin yksi kysymys kysyttävänä työhaastattelun päättyessä. Se, että hakija ei halua kysyä mitään kun siihen annetaan mahdollisuus, antaa vaikutelman siitä, ettei hän ole oikeasti kiinnostunut työpaikasta ja yrityksestä.

 

2. Tee lista
Keksi ennen haastattelua ainakin kymmenen kysymyksen lista, joita voit kysyä haastattelussa. Osaan näistä varmasti vastataan haastattelun aikana, joten ylimääräisiä kysymyksiä on hyvä olla jemmassa.

 

3. Harkitse mitä kysyt
Vältä kysymästä päivänselviä asioita, jotka löytyvät helposti yrityksen nettisivuilta. Se kertoo heti työnantajalle, että et ole perehtynyt heihin. Mieti kysymyksiä, joista käy ilmi, että olet valmistautunut ja todella kiinnostunut työstä.

Palkkausta, työsuhde-etuja, harrastekerhoja tai sairaslomia koskevia kysymyksiä kannattaa välttää. Sinun tehtäväsi on vakuuttaa työnantaja, eikä saada heidät ajattelemaan, että olet kiinnostunut ihan muista asioista.

Kysymällä “Sainko paikan” voit antaa ylimielisen kuvan. Tilanteen voit kääntää eduksesi, kun kysyt fiksuja ja keskustelua herättäviä kysymyksiä.

 

4. Kysy selventäviä kysymyksiä
Yritä kysyä selventäviä kysymyksiä lyhyiden kyllä/ei-kysymysten sijaan. Aloittamalla kysymykset esim. ”Voitko kertoa minulle” tai ”Miten kuvailisit” saat ongittua paljon enemmän tietoa yrityksestä ja tehtyä haastattelusta vuorovaikutteisemman.

 

5. Haastattelut ovat kahden kauppaa
Haastattelutilanteessa työnantaja yrittää arvioida, oletko sopiva tiimiin, mutta samaan aikaan myös sinä tutkit, onko yritys sinulle sopiva. Kysy rohkeasti asioita, joilla voit selvittää asian.

 

6. Ajoitus ratkaisee
Parhaimmillaan haastattelut ovat vuoropuhelua, joten sinulla voi olla mahdollisuus kysyä listaamiasi kysymyksiä jo haastattelun aikana. Älä kuitenkaan keskeytä haastattelijaa. Jos haastattelu lähenee loppuaan, etkä ehdi kysyä kaikkia kysymyksiä, valitse tällöin vain muutama kysymys.

 

Esimerkiksi näitä asioita voit ottaa esille haastattelussa:

  • Mistä nautit eniten tässä yrityksessä työskentelyssä?

  • Mitä minun pitää saavuttaa kolmen ensimmäisen kuukauden aikana menestyäkseni tehtävässä?

  • Millainen yrityskulttuuri täällä on?

  • Minkälainen olisi normaali työpäivä tässä tehtävässä?

  • Miten suoritustani mitataan?

  • Mitä tärkeitä asioita yrityksellä on tulevan 3, 6, tai 12 kuukauden aikana?

  • Miksi edellinen henkilö lähti tehtävästä?

  • Mietityttääkö jokin asia osaamisessani tähän tehtävään?

  • Minkälaiset ihmiset menestyvät tässä yrityksessä?

Kysymysten keksiminen on osa haastatteluun valmistautumista. Se osoittaa, että olet kiinnostunut sekä valmistautunut ja erottaa sinut muista hakijoista.