Työnhaku, Työhaastattelu

Miksi juuri minä? Näin erotut työhaastattelussa

Miksi Juuri Mina

Pystytkö muotoilemaan työ- tai elämänhistoriastasi tarinan, jota ei kenelläkään toisella ole? Näin onnistut, kun kuulet kysymyksen: ”Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?”

Olet työhaastattelussa ja kaikki tuntuu luistavan hyvin – vielä viimeinen hengenveto ja kysymys: Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut? Mikä erottaa sinut muista hakijoista? Koetat kuumeisesti palata ansioluetteloon ja miettiä, mikä sinussa on täysin ainutlaatuista. Mihin vastauksessa pitäisi keskittyä? Miten vastaisit kysymykseen?

Ole nöyrä

Saatat vaistomaisesti ajatella, että nyt kannattaa vain antaa palaa ja kehua, miksi olet paljon parempi kuin muut. Et kuitenkaan tunne muita hakijoita, ja mitä heillä on tarjota. Ehkä vaikutatkin paperilla kovin samankaltaiselta. Itseään ei siksi kannata ylimarkkinoida suhteessa muihin, sillä annat helposti ylimielisen vaikutelman. Pyri mieluummin olemaan oma itsesi ja välitä näin aito sopivuutesi tiimiin.

Ei ole kyse vain sinusta

Kerro haastattelijalle, mistä asioista yrityksessä erityisesti pidät ja millaista lisäarvoa voisit tuottaa. Muista, ettei nyt ole kyse vain osaamisestasi, vaan siitä, miten taitosi sopivat yrityksen tarpeisiin. Älä siis vain kerro osaamisestasi, vaan valaise, millä tavoin pyrkisit taidoillasi yrityksen tavoitteisiin.

Kerro uniikki tarinasi

Kuka tahansa voi toistella kykyjään suoraan CV:stä, mutta silloin tarinasi ei välttämättä ole uniikki. Se ei myöskään kerro, mikä sai sinut hakemaan tähän yritykseen juuri nyt. Sen sijaan, että toistaisit ansioluettelon kohtia, kerro tarina, joka havainnollistaa koulutustasi, kehityspolkuasi ja sitä, miksi polkusi risteää juuri tämän työpaikan tienhaaraa. Muilla saattaa olla samanlaisia taitoja, mutta oma, henkilökohtainen tarinasi kuuluu vain sinulle!

Näytä miksi haluat työn

Hakijat ovat monesti toistensa kaltaisia, mutta se, joka onnistuu havainnollistamaan, että suhtautuu todella intohimoisesti hakemaansa tehtävään, vetää usein pisimmän korren. Erottaudu kertomalla, mitä ihailet ja miksi haluat työskennellä juuri hakemassasi työpaikassa. Vastaamista helpottaa, jos ensin kirkastat itsellesi, miksi haet työtä, jos palkkaa ja muita etuja ei huomioida. Ole rehellinen itsellesi – ja pystyt olemaan rehellinen myös muille.

”Miksi juuri minä?” voi olla yksi työhaastattelun kiperimpiä kysymyksiä, koska siihen ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Se on kuitenkin tilaisuus kaivaa pintaa syvemmältä ja näyttää, kuka todella olet. Kertomalla autenttisen, yksilöllisen tarinan erotut muista!

 

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.