Työnhaku, Työhaastattelu

Hyödynnä videoesittelyä työnhaussa - 7 rekrytoijan vinkkiä!

Tyonhaku Videoesittely Nain Erotut

Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin kuinka paljon voisi kertoa fiksusti räätälöity videoesittely? Yllättävän harva hyödyntää videoesittelyä oma-aloitteisesti osana työnhakua, vaikka fiksusti tehty video kertoo huomattavasti enemmän henkilön persoonasta kuin kirjoitetut sanat. Lue rekrytointikonsultin 7 vinkkiä videoesittelyn tekoon!

Videohaastattelut ovat olleet osa tiettyjen ammattiryhmien rekrytointiprosesseja jo useamman vuoden ajan. Olet itsekin saattanut saada sähköpostiisi linkin, jonka kautta olet päässyt katsomaan kysymykset ja nauhoittamaan omat vastauksesi. Tällöin aloitteentekijänä on toiminut rekrytoiva osapuoli.

Yllättävän harva kuitenkaan hyödyntää videoesittelyä oma-aloitteisesti osana työnhakua. Headhunterina näen päivittäin lukuisia CV:itä ja hakemuksia, mutta viime vuosina olen vain kourallisessa nähnyt linkin ehdokkaan oma-aloitteisesti tekemään videoesittelyyn. Tämä on hieman yllättävää, sillä fiksusti tehty video voisi kertoa huomattavasti enemmän henkilön persoonasta kuin CV:seen tai hakemukseen kirjoitetut sanat, jotka jokainen lukija tulkitsee omalla tavallaan.

 

"Fiksusti tehty video kertoo huomattavasti enemmän henkilön persoonasta kuin CV:seen tai hakemukseen kirjoitetut sanat, jotka jokainen lukija tulkitsee omalla tavallaan."

Videoesittely sopii mielestäni erityisen hyvin tehtäviin, joissa vuorovaikutustaidot ja persoona korostuvat. Tällaisia ovat mm. myynnin, liiketoiminnan kehityksen, markkinoinnin, viestinnän, konsultoinnin, asiakaspalvelun ja projektien vetämiseen liittyvät roolit sekä esimiestehtävät. Videon avulla pystyt todennäköisesti myymään persoonaasi tehokkaammin kuin perinteisellä CV:llä ja hakemuksella.

Videoesittelyn tärkein tehtävä on siis tukea CV:stäsi löytyvää informaatiota sekä varmistaa paikkasi varsinaiseen haastatteluun, jossa pääset sitten myymään osaamistasi tehokkaammin. Se ei kuitenkaan ole mikään ihmepilleri, joka takaa onnistumisen joka kerta eikä se myöskään korvaa perinteistä CV:tä.

Sen sijaan, jos taustasi ja kokemuksesi ovat muilta osin tehtävään sopivat, voi videoesittely parhaimmillaan tarjota sinulle merkittävän erottautumistekijän erityisesti rekrytointiprosessin alkuvaiheessa.

 

"Videoesittely voi parhaimmillaan tarjota sinulle merkittävän erottautumistekijän erityisesti rekrytointiprosessin alkuvaiheessa."

Miten voit erottua rekrytointiprosessissa eduksesi videoesittelyn avulla? Tässä 7 vinkkiä:

Harjoittele

Kuten kaikessa muussakin, harjoittelu on avain onnistuneeseen lopputulokseen. Paras harjoitteluväline on todennäköisesti kädessäsi tai taskussasi. Lähes jokaisella on käytössään älypuhelin, jolla saa nauhoitettua kohtuu hyvälaatuista videokuvaa. Harjoittele siis älypuhelimellasi videoesittelyn tekemistä. Sen ei tarvitse olla mikään Hollywood-tason tuotanto, kunhan kuvan- ja äänenlaatu ovat riittävän korkealla tasolla. 

Pukeudu asianmukaisesti

Videoesittelyssä on periaatteessa kyse virtuaalisesta minihaastattelusta, joten pukeudu sen mukaisesti. Sinulla ei välttämättä tarvitse olla juhlapuku päällä, mutta asiantuntija- ja johtotason rooleissa ammattimainen business-pukeutuminen on aina varma valinta.

Varmista taustan siisteys

Videoesittelyssä sinä olet pääroolissa. Valitsemalla neutraalin ja siistin taustan varmistat huomion myös pysyvän sinussa eikä esimerkiksi taustalla olevissa asioissa. Taustan ei tarvitse olla mitenkään erikoinen, kunhan se on siisti ja asiallinen.

Pistä rohkeasti persoonasi peliin

Älä lue monotonisesti skriptiä paperilta tai kuvaruudulta, ellet sitten hae uutisten lukijan rooliin. Videoesittelyn tärkein tehtävä on tuoda ainutlaatuinen persoonasi esille, joten pistä rohkeasti itsesi peliin. Voit toki laittaa tärkeimmät asiat muistilapulle, mutta kerro niistä kuitenkin omin sanoin, jotta persoonallisuutesi tulee paremmin esille. Ole siis oma itsesi, sillä kaikki muut ovat varattuja.

Räätälöi videoesittely

Hyvän ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Mitä paremmin räätälöit videoesittelysi kyseiseen rooliin sopivaksi, sitä enemmän se todennäköisesti myös herättää mielenkiintoa katsojassa. Toteutukselle vain mielikuvitus on rajana, mutta rekrytoinnin näkökulmasta katsottuna huomio kannattaa kuitenkin pitää omassa persoonassasi, osaamisessasi ja tarjoamassasi lisäarvossa.

Kesto max. 1-2 minuuttia

Sopiva pituus videoesittelylle on noin 1-2 minuuttia. Tämä ei ole mikään tieteellinen tosiasia, vaan käytännön kautta hyväksi havaittu. Nykyajan hektisessä maailmassa on hyvä osata kiteyttää asioita kompaktiin pakettiin.

1-2 minuutin aikana sinun tulisi pystyä herättämään katsojan mielenkiinto ja saada hänet vakuuttumaan, että sinun kanssasi kannattaisi jutella tarkemminkin. Kyse on periaatteessa pidennetystä hissipuheesta, jossa voit kertoa esimerkiksi miksi sinua kiinnostaa kyseinen tehtävä ja yritys, mistä osaamisestasi ja aiemmasta kokemuksestasi voisi olla hyötyä kyseisessä roolissa sekä mitä lisäarvoa voisit tuoda työnantajalle eli miksi sinä olisit paras henkilö kyseiseen rooliin.

Videoesittely antaa myös mahdollisuuden osoittaa tehtävän kannalta olennaista kielitaitoa, joten harkitse hakemastasi tehtävästä riippuen, millä kielellä teet videosi.

Tallenna pilveen

Kun videosi on valmis, tallenna se esim. Dropboxiin, YouTubeen (yksityisenä videona) tai muuhun pilvipalveluun, josta pystyt jakamaan sen helposti linkkinä. Kyseisen linkin voit laittaa esimerkiksi CV:si ja hakemuksesi alussa oleviin yhteystietoihin "videoesittely"-otsikon alle. Pystyt myös helposti jakamaan linkkiä sähköpostisi tai vaikkapa Linkedinin yksityisviestien avulla.

 

Jani Laine on asiantuntija- ja johtotason rekrytointeihin keskittyvän Experiksen rekrytointikonsultti. Jos työllistyminen ja rekrytoinnin uudet tuulet kiinnostavat,  voit seurata Janin bloggaamista myös LinkedInissä!