CV, Työhaastattelu, Työnhaku

Suosittelijat – ketä kysyä ja kuinka; miksi suosittelijat ovat niin tärkeitä?

Urapolku Suosittelijat Rajattu

Suosittelijat ovat tärkeä osa omaa henkilöbrändiä. Suosituskirjeet ovat myös yksi käytetty tapa, mutta joskus ne ovat HR-piireissä merkki irtisanotusta henkilöstä. Useat suosituskirjeet sen sijaan saattavat olla positiivinen asia, jos olet saanut niitä vuosien mittaan eri työtehtävistä. Laita ne nettiprofiiliisi, portfolioon tai työnhakukansioosi, jonka voit ottaa mukaan haastatteluun. Voit esittää kansiosi, kun haastattelija kysyy, mitä entiset työnantajasi sanoisivat sinusta ja urakehityksestäsi.

Eniten kuitenkin painavat ammattimaiset suosittelijat, joista voit antaa yhteystiedot. Tässä vinkkejä suosittelijoiden hankkimiseen:

- Yritä saada itsellesi ainakin kuusi suosittelijaa. Sinun ei tarvitse antaa kaikkien yhteystietoja mahdolliselle työnantajalle, mutta laaja lista antaa sinulle mahdollisuuden valita juuri ne parhaat suosittelijat haettua tehtävää varten.

- Ystäviä ei lueta suosittelijaksi. Suosittelijasi pitää olla henkilö, kenelle olet työskennellyt, kenen kanssa olet työskennellyt, joka on työskennellyt sinulle tai tukenut sinua, jolla on ollut yhteistä liiketoimintaa kanssasi, joka on tehnyt kanssasi yhteistyötä projektissa, aliurakoitsija, palveluntuottaja, asiakas tai kilpailija. Henkilökohtaisia ystäviä ei kannata käyttää suosittelijana, he eivät tarjoa lisäarvoa ammatillisessa näkökulmassa.

- Kysy lupaa ja sitten yksityiskohtia. Ole yhteydessä suosittelijoihin ja kysy, voisivatko he toimia sinun suosittelijanasi. Paras tapa hoitaa tämä on puhelimessa tai kasvotusten.

Jos henkilö suostuu, kiitä tuesta ja käy läpi seuraavat asiat:

  • Mistä asiasta olen parhaiten tunnettu?

  • Mikä on vahvin osa-alueeni?

  • Millä osa-alueella minun pitäisi kehittyä?

Suosittelijaltasi kysytään tällaisia kysymyksiä mahdollisen työnantajasi puolesta, ja sinun on hyvä tietää mitä he vastaavat.

Jos suosittelija on entinen esimiehesi, voit kysyä häneltä vielä ”Jos mahdollinen työnantaja kysyy, miksi lähdin yrityksestä, haluaisitko sanoa, mitä siihen vastaisit?” Vältä kysymästä suoraan, miksi entinen esimiehesi päästi sinut menemään. Se ei vie keskustelua mihinkään.

Suosittelijat ovat työnhaun tärkeä elementti. Hyvien suosittelijoiden ja heidän antamien suosituksien myötä vakuutat paikkasi työnhaussa. Suosittelijat ovat lisäksi ammatillisen verkostosi avainhenkilöitä ja voivat toimia mentoreina ja neuvonantajina urallasi.