Työnhaku, Työhaastattelu

Työhaastattelu ohi – mitä sitten?

Haastattelun Jalkeen

Työhaastattelun jälkeen huokaistaan yleensä helpotuksesta. Käytä kuitenkin vielä hetki aikaasi ja tee ainakin nämä asiat haastattelun jälkeen: kirjaa ylös vaikutelmasi, lähetä referenssit tarvittaessa ja seuraa hakuprosessia.

Tee muistiinpanoja

Ensimmäisenä on hyvä tehdä muistiinpanoja haastattelijoista syntyneistä vaikutelmista, uusista tehtävään liittyvistä tiedoista, vastausta kaipaavista kysymyksistä jne. Mieti mm.:

 • Mikä oli vaikutelmasi tapaamistasi henkilöistä?

 • Tuntisitko olosi mukavaksi työskennellessäsi heidän kanssaan?

 • Saitko selville jotakin, mikä vahvisti tai heikensi kiinnostustasi tehtävään?

 • Mitkä ovat tehtävän keskeisimmät vaatimukset?

 • Mitä ongelmia ja tarpeita yksiköllä/yrityksellä on tällä hetkellä?

 • Mitä sinun pitäisi vielä ottaa selville tehtävästä/yrityksestä?

 • Mikä on päätöksen aikataulu, entä omat jatkotoimenpiteesi?

Miksi kirjalliset tiedot ovat tärkeitä?

Jos sinua on pyydetty lähettämään suosittelijoita, voit käyttää muistiinpanojasi, kun kerrot kullekin suosittelijallesi haastattelusta. Jos sinut kutsutaan toiseen haastatteluun, muistiinpanosi toimivat hyvänä kertauksena. Jos sinulle tarjotaan tehtävää, muistiinpanosi voivat toimia ohjeena ja vahvistuksena neuvottelustrategiallesi.

Informoi suosittelijoitasi

Kun yritykset tekevät rekrytointipäätöksiä, ne haluavat varmistaa, että organisaatioon tuleva henkilö on se, joka hän sanoo olevansa, puhuu totta taustastaan ja kyvyistään sekä tulee hyvin toimeen muiden työntekijöiden kanssa. Tällöin usein soitetaan suosittelijalle. Suosittelijoille soitetaan tavallisesti hakuprosessin loppuvaiheessa, sen jälkeen, kun olet käynyt läpi kaikki haastattelut potentiaalisen työnantajan kanssa. Suosittelijoiden pyytäminen on vahva merkki siitä, että työtarjouksen esittämistä harkitaan.

Alla on listattu muutamia asioita, jotka kannattaa muistaa suosittelijoiden suhteen:

 • Ilmoita valitsemillesi henkilöille, että sinulta on pyydetty suosittelijoita. Kerro heille lyhyesti haastattelusta ja kuvaile käsitystäsi tehtävästä auttaaksesi heitä olemaan valmiina, kun soitto tulee.

 • Ota yhteyttä suosittelijoihisi heti, kun olet toimittanut yhteystiedot potentiaaliselle työnantajalle. Toimita heille sellaiset kysymykset, joita heiltä todennäköisesti kysytään.

 • Lähetä tiedot suosittelijoistasi pyydettäessä.

 • Kiitä suosittelijoita hakusi tukemisesta.

Yhteydenpito työnantajaan – hakuprosessin seuranta

Jos tiedät haastattelijan aikataulun päätösprosessin suhteen, voit soittaa sopivaan aikaan tarkistaaksesi valinnan tilanteen. Soitto osoittaa kiinnostustasi työhön ja palauttaa sinut haastattelijan mieleen.

Kun soitat, jätä kysymättä

 • miten haastattelusi meni

 • palkasta ja eduista

 • harkitaanko sinua vakavasti tehtävään

Sen sijaan voit kysyä

 • mahdollisia lisäkysymyksiä

 • onko keskusteltuun aikatauluun tai päätösprosessiin tullut muutoksia

 • onko suosittelijoiden tavoittamisessa ollut vaikeuksia

Kun olet saanut valmiiksi nämä tehtävät työnhaussasi, älä oleta, että saat automaattisesti työtarjouksen. Jatka työnhakua päätöstä odottaessasi. Jos tehtävää ei tarjota sinulle, lähetä ”vastaus kielteiseen päätökseen”. Koskaan ei voi tietää, pärjääkö valituksi tullut ehdokas tehtävässä tai tuleeko yrityksessä toinen vastaava tehtävä hakuun.