Työnhaku, Työhaastattelu

Useampi haastattelukierros edessä? – Asiantuntija kertoo pikavinkit

Haastattelukierrokset Fb

Haastattelukierrokset voivat olla uuvuttavia, mutta saatuasi työn, voit olla tyytyväisempi kuin koskaan. Siksi kannattaa miettiä, miten hommaan on hyvä valmistautua ja pysyä skarppina alusta loppuun. Johto- ja asiantuntijatason rekrytointeihin keskittyvä Experiksen rekrytointikonsultti Rami Inkilä antaa pikavinkit siihen, kuinka pysyt turnauskestävänä läpi prosessin.

Työhaastattelut ovat joskus hankalia, ja useampi haastattelukierros tarkoittaa enemmän käytettyä aikaa niihin valmistautumiseen. Hyvä valmistautuminen ja terävänä pysyminen voi kuitenkin palkita työnhakijan uudella työpaikalla.

Mitä eri haastattelukierroksilla oikeastaan haetaan?

”Riippuu paljon prosessista. Useammilla haastattelukierroksilla hakija tapaa eri henkilöitä asiakasyrityksen puolelta. Tällä on valtava merkitys, koska kokonaiskuva hakijasta ei jää vain haastattelijan subjektiivisen näkemyksen varaan. Tilannetta voidaan verrata niin sanottuun 360-arviointiin. Mitä enemmän haastattelijoita hakija tapaa, sitä varmemmaksi osapuolet pääsevät siitä, että kemiat ja haettu osaaminen ovat kohdallaan.”

Joskus sama haastattelija tapaa hakijan vielä uudestaan, ehkä tarkentaakseen vielä liian vähälle huomiolle jääneitä asioita tai syventääkseen osaamiseen ja motivaatioon liittyviä asioita.

”Nähdään, että onko se tunne siitä hakijasta samanlainen kuin aikaisemmalla kerralla. Osa hakijoista saattaa pitää pientä roolia yllä haastatteluissa, joten monella eri tapaamisella sitä roolia saadaan riisuttua. Pääideana kuitenkin tutustua paremmin henkilöön.”

Kuinka pysyä terävänä eri haastattelukierroksilla – Ramin pikavinkit

1. Ole oma itsesi

Haastattelukierroksilla haastattelija pyrkii riisumaan työnhakijan mahdollisesti ylläpitämää roolia, joten roolia ei loppujen lopuksi pysty pitämään yllä kovinkaan pitkään. Omana itsenään on aina helpompi mennä tapaamiseen ja tätä myös haastattelija arvostaa. Samalla voi itse olla luottavaisin mielin, että pysyy johdonmukaisena eri haastattelijoiden tapaamisissa.

2. Pohdi haastatteluiden antia

Pohdi myös, mitä olet itse saanut irti haastatteluista. Et ole hakijana antamassa vain tietoa itsestäsi, vaan olet myös hakemassa tietoa tehtävästä ja työnantajasta sekä tulevaisuuden näkymistä. Vahvista siis omaa mielikuvaasi kokonaisuudesta.

3. Osoita kiinnostuksesi – kysy kysymyksiä

Terävänä ei pysytä pelkästään hymyilemällä ja pitämällä hyvää ryhtiä. Haastattelun tulisi olla kummankin osapuolen välinen vuoropuhelu. Miten vuoropuhelu sitten syntyy? Ennakkoon kannattaa miettiä kysymyksiä, joilla pystyy pitämään keskustelun vireänä. Voit yrittää ajatella asioita työnantajan näkökulmasta: mitä hän hakee, mistä häntä mitataan tai millaiset tavoitteet hänelle on asetettu. Kysymyksiä kannattaa tietenkin rakentaa tehtävään ja organisaatioon liittyen.

Rami myös kehottaa miettimään haastatteluille teemaa riippuen siitä, kenen kanssa tulee käymään keskustelua. Jos haastattelussa vastapuolena on esimerkiksi myyntijohtaja, niin kannattaa kysyä asioita, joita myyntijohtaja osaa kertoa. Jos tapaat tulevan tiimisi jäseniä, älä kysy heiltä strategiasta vaan esimerkiksi työilmapiiristä.

Useampaa haastattelukierrosta käyttävät yritykset eivät hae työntekijää pelkästään täyttääkseen tyhjän paikan, vaan siksi että löytäisivät parhaan mahdollisen kandidaatin tehtävää varten. Työhaastatteluihin valmistautuminen vaatii työnantajayrityksen ja tehtävän luonteen tuntemista perusteellisesti. Sen lisäksi työnhakijan on tiedettävä, mitä voi tarjota auttaakseen yritystä menestymään. Valmistautuminen kannattaa aloittaa harjoittelemalla ennen jokaista kierrosta. Aloita tutkimalla yritystä, kuten sitä, mitä he tekevät ja miten he toimivat sekä hakemasi työtehtävän tärkeyttä yrityksen tavoitteille.