Urasuunnittelu, Uravinkit, CV

Haaveiletko alan vaihdosta? Ota nämä asiantuntijan vinkit huomioon

Alanvaihto Blogikuva

Joskus oman alan työ alkaa tuntua liiankin tutulta, ja ajatukset työmahdollisuuksista toisella toimialalla valtaavat mielen. Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon, kun suunnittelee työnhakua kokonaan uudelta toimialalta? Tässä blogissa Manpowerin rekrytointikonsultti Maria Kaukonen antaa vinkkejä muutoksen pohtimiseen ja varsinaiseen työnhakuun.

Tee itsellesi selväksi, miksi haluat vaihtaa alaa

”Miksi on se tärkein kysymys.” Liian moni lähtee suoraan työnhakuun, vaikka ei ole kirkastanut vielä itselleenkään, minkä takia haluaa muutosta, mille alalle suuntautuu ja millaiseen rooliin pyrkii. Tee itsellesi selväksi minkä takia, mille alalle ja mihin rooliin haluat siirtyä. Tekemällä nämä asiat itselle selväksi pystyt paljon helpommin tuomaan hakemuksessasi esille sen, mikä uudessa alassa kiinnostaa ja miksi olet valinnut juuri tämän työn.

Koulutus on hyvästä, mutta ei välttämätöntä

Vaikka työelämä muuttuu vauhdilla, on silti tosiasia, että alalla kuin alalla kiinnitetään edelleen erittäin paljon huomiota hakijan pohjakoulutukseen. Koulutus, tutkinnot ja alalla edellytettävä osaaminen ovat aina hyvästä. Ihmiset kuitenkin vaihtavat alaa eri elämäntilanteissa, eikä aina ole mahdollisuutta irrottautua täyspäiväiseen opiskeluun tai kouluttautua vanhan työn ohessa.

”Tietenkin riippuu paljon myös alasta. Eli miltä alalta lähdet ja mille alalle siirryt. Hyvä vaihtoehto onkin myös päästä ensin tekemään töitä uudelle alalle ja sen jälkeen syventää omaa osaamista koulutuksen kautta. Erityisen tärkeää substanssiosaamisen hankkiminen ja kouluttautuminen uudella alalla on siinä vaiheessa, kun hakee vastuullisempia tehtäviä ja haluaa edetä urallaan.”

Tarkka CV on tärkeä, mutta panosta myös hakemuskirjeeseen

On tärkeää, että CV on ajan tasalla, mutta on muistettava kuitenkin panostaa hakemuskirjeeseen. Hakemuskirjeessä on oltava rehellinen ja kerrottava, miksi hakee uutta suuntaa ja mikä nykyisessä osaamisessa ja asenteessa sopii uudelle alalle. Mitä paremmin, tiiviimmin tämän osaa selittää, sitä paremmin rekrytoijakin vakuuttuu ja vaikuttuu hakemuksesta. On myös hyvä avata omia tulevaisuuden suunnitelmiaan ja tavoitteitaan uudella alalla, samoin odotuksia ja ajatuksia, joita uusi työ itselle antaa. Usein työnantajat tarjoavat myös koulutusta ja työssäoppimisjaksoja sekä niiden yhdistelmiä, joten jo senkin vuoksi on tärkeää kertoa myös omista suunnitelmistaan ja tavoitteistaan avoimesti.

”Kertoessasi vanhan alan osaamisesta, niin muista tuoda esille etenkin sellaista substanssiosaamista, jota voi rinnastaa ja siirtää myös uudelle alalle. Myös kaikki geneeriset taidot ja kyvyt, kuten ongelmanratkaisu tai diplomaattisuus tai muu ns. pehmeä osaaminen on tärkeää tuoda esille.  Osaamisesta ja taidoista kannattaa aina kertoa konkreettisien esimerkkien kautta: miten olet käyttänyt taitoja vanhassa työssäsi, minkälaisissa rooleissa ja mitä tuloksia olet saanut aikaan. Näin rekrytoija huomaa, että olet miettinyt asiaa pidemmälle.”

Ennen kuin aloitat, esitä itsellesi vielä nämä kysymykset

  1. Osaatko perustella itsellesi, miksi haluat kokeilla uutta alaa? Jos asia on mietitty ja olet vaihtoon sitoutunut, vakuutat myös muut.

  2. Osaatko ottaa opit nykyiseltä alaltasi? Suurella todennäköisyydellä pystyt hyödyntämään aikaisempaa kokemustasi ja osaamistasi myös uudella toimialalla. Älä siis aliarvioi tai varsinkaan syyllisty vanhan toimialasi mollaamiseen.

  3. Oletko valmis panostamaan alanvaihtoosi? Työnsaanti uudella alalla voi tarkoittaa myös sitä, että joudut ottamaan vauhtia hieman alemman tason tehtävistä. Asenne on a & o tässäkin – kaikkea ei voi eikä tarvitse osata, mutta halu ja kyky uuden oppimiseen avaa ovia.