Työnhaku, Urasuunnittelu, Uravinkit, Työmarkkinoiden trendit

Kuinka hakijat voivat hyötyä osaajapulasta?

Perusopit Tyonhakuun

Työnantajilla on nykytilanteessa todella haastavaa löytää sopivia osaajia avoimiin tehtäviin. Tilanne tarjoaa työntekijöille ja -hakijoille oivan mahdollisuuden nostaa itsensä esiin.

Lähes puolet työnantajista kertoo, että sopivien osaajien löytäminen on haastavaa tai erittäin haastavaa. Paheneva osaajapula luo erinomaisia mahdollisuuksia työnhakijoille ja työntekijöille, jotka haluavat siirtyä uusiin rooleihin tai urallaan eteenpäin.

Tämän päivän organisaatiot ja työnantajat kehittävät, ostavat, vuokraavat ja sopeuttavat osaamista vastaamaan niiden nykyisiä ja tulevia tarpeita. Jos työntekijät ovat tietoisia näistä trendeistä, he voivat hankkia itselleen etulyöntiaseman sekä kiihdyttää omaa uraansa. Tässä muutama neuvo, kuinka voit hyödyntää samoja strategiota, joita organisaatiot käyttävät löytääkseen ja ylläpitääkseen osaamista.

Nykyistä henkilöstöä kehitetään – kasva omassa organisaatiossasi

Organisaatiot kehittävät nykyisen henkilöstönsä osaamista. Käytännössä osaamisen päivittäminen ja kartuttaminen merkitsee monia uusia työ- ja uramahdollisuuksia, myös kokonaan uusilla osaamisalueilla. Työnantajat korostavat, että jatkuva oppiminen on välttämätöntä, jotta työntekijät voivat kehittyä tehtävissään ja kasvaa paremmin organisaation mukana. Työntekijöiltä vaaditaan oppimiskyvyn omaksumista ja kasvuun sopivaa ajattelutapaa. Tehtävä, jossa nyt työskentelet, voi olla tulevaisuudessa hyvinkin erilainen.

Yritykset ostavat osaamista – tuotteista ja myy osaamisesi

Kysynnän ja tarjonnan laki toimii työmarkkinoillakin. Osaajapulasta johtuen tarjontaa on niukasti, ja saadakseen haluamansa osaajat, työnantajat houkuttelevatkin hakijoita erilaisilla eduilla ja bonuksilla. Niille osaajille, jotka tekevät oikeita toimenpiteitä, markkinoilla on tarjolla suuri määrä työtilaisuuksia ja uravaihtoehtoja. Työnhakijat voivat myydä ja mainostaa osaamistaan CV:n, LinkedInin, verkostoitumisen ja muiden työnhakudokumenttien ja -kanavien kautta maksimoidakseen markkina-arvonsa.

Osaamista vuokrataan täsmätarpeeseen – tartu tilaisuuteen

Erilaisten toimeentulomuotojen yhdistäminen ja vuorottelu tulee olemaan seuraavan sukupolven tapa rakentaa omaa CV:tä sekä tienata lisäansioita. Sekä työntekijät että organisaatiot käyttävät yhä enemmän joustavia työtapoja, kuten osa-aika-, freelance-, alihankinta- ja vuokratyötä. Kun organisaatiot tarvitsevat monenlaisia ja eripituisia työpanoksia, työntekijät voivat ottaa kysynnästä hyödyn irti mm. sopeutumalla uusiin työntekotapoihin tai alustatalouden tuomiin mahdollisuuksiin.

Sisäinen liikkuvuus on in – käytä sitä vipuvartena

Sisäinen liikkuvuus kasvaa, kun uudet osaamistarpeet synnyttävät uusia tehtäviä. Nopeasti muuttuvassa maailmassa tarvitaan kykyä nähdä, kuinka yksilön taidot voidaan siirtää toiseen rooliin omassa tai toisessa organisaatiossa. Työntekijöille tämä tarkoittaa ns. siirrettävien taitojen ja haettavaa osaamista lähellä olevan kompetenssin tunnistamista. Sen jälkeen on oikeastaan aika helppoa nähdä, missä muissa rooleissa niitä voi käyttää ja minkälaisen ponnahdusalustan ne tarjoavat uralla etenemiselle.