Työnhaku, Työhaastattelu

”Kerro vähän itsestäsi...”

Kerro Vahan Itsestasi Urapolku

Nämä kolme sanaa tulevat vastaan miltei jokaisessa työhaastattelussa. Mitä siihen sitten kuuluu vastata? Kerrotaanko tässä välissä siitä, että vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu shakki ja kalastus, vai kenties siitä, että on tiimipelaaja joka osaa myös toimia itsenäisesti?

Molemmat vastaukset ovat toimivia. Tämän haastattelukysymyksen tarkoituksena on kartoittaa työnhakijan kuvaa itsestään sekä sopivuutta mahdollisesti tulevaan työympäristöön. Vastauksena toimii siis kaikki sellainen, mistä ilmenee sinun persoonaasi sekä taitojasi. Pidä vastaus kuitenkin tiiviinä. Älä ala jaarittelemaan askartelu-harrastuksestasi talousalan haastattelussa, vaan sopeuta vastauksesi tarjolla olevaan tehtävään. Jos haet koodarin töitä, voit kertoa tässä välissä kehitteleväsi vapaa-ajalla mobiilisovellusta. Käytä vastaamiseen noin minuutti aikaa.

Tässä muutamia vastausesimerkkejä, joilla pääset alkuun valmistellessasi itseäsi työhaastatteluun.

1. ”Pystyn sopeutumaan helposti tilanteisiin. Olen parhaimmillani muuttuvassa ympäristössä ja pystyn muuttamaan esteet mahdollisuuksiksi.” Yritykset ja niiden sisäinen kulttuuri mukautuu jatkuvasti ulkoisten ja sisäisten tekijöiden mukaan. Muuntautumiskyky onkin valttia työmarkkinoilla.

 

2. ”Pyrin koko ajan tuomaan lisäarvoa. Etsin aktiivisesti mahdollisuuksia tilanteista, joista muut eivät niitä löydä. Muutan ideat projekteiksi ja projektit menestykseksi.”Työnantajat etsivät työntekijöitä, jotka tuovat lisäarvoa yritykselle. Mainitse siitä kerrasta, kun lisäsit aikaisemman työnantajasi myyntiä tuplasti, tai kuinka keksit uuden palvelumallin, joka otettiin käyttöön.

 

3. “Olen luova. Laajan osaamisalueeni takia pystyn ratkaisemaan pulmatilanteet luovasti ja tuomaan monipuolisia ratkaisuvaihtoehtoja. Uskon luovuuteni nostavan yrityksenne kilpailukykyä.” Kerro konkreettisia esimerkkejä aikaisemmista työkokemuksistasi tai henkilökohtaisesta elämästäsi.

 

4. “Keskityn aina asetettuun tavoitteeseen ja pyrin aina tuottamaan hyvälaatuista työtä ajoissa.” Ajanhallinta on erittäin tärkeä taito nykypäivän hektisessä työilmapiirissä.

 

5. ”Tiedän tämän alan kuin omat taskuni. Monen kokemusvuoteni jälkeen voin varmuudella sanoa olevani loistava kandidaatti tähän tehtävään, sillä olen tehokas ja osaan soveltaa osaamaani.” Omaa kokemusta ja osaamista saa - ja pitää - tuoda esille haastattelussa. Vaikka rekrytoija näkee kokemuksesi ansioluettelosta jo ennen haastattelua, ei paperilta kuitenkaan välttämättä välity se ammattimaisuus ja tietotaito, joita omaat.

 

6. ”Olen motivoitunut työskentelemään täällä. Olen seurannut yrityksen kehitystä jo pitkään, ja koen olevani loistava lisä tiimiinne.” Erityinen kiinnostus rekrytoivaa yritystä kohtaan kannattaa ilman muuta tuoda ilmi. Mainitse esimerkkejä yrityksen tekemistä asioista, joista erityisesti pidät. 

 

7. ”Olen loistava tiimipeluri. Olen iloinen, motivoitunut, ja rakastan työtä. Saan myös muut ympärilläni innostumaan.” Yhteistyötaidot ovat erittäin tärkeä kyky joillain aloilla. 

 

8. “Olen ekstrovertti, jolta luonnistuu myös itsenäinen työskentely. Uskon olevani paras kandidaatti tähän tehtävään, sillä aiempien työkokemusteni lisäksi olen futisharrastukseni kautta oppinut myös esimiestaitoja toimiessani joukkueen kapteenina.” On hyvä mainita harrastusten tuomaa kokemusta ja osaamista, mikäli se soveltuu haussa olevaan tehtävään. 

 

9. ”Olen asunut useissa eri maissa. Näiden vuosien aikana opin selviytymään uusista tilanteista ja selättämään odottamattomat haasteet. Näenkin ongelmat kehityksen kohteina, ja keksin ratkaisuja nopeasti.” Kerro kohtaamistasi haasteista, ja siitä kuinka selätit ne. Nykyajan työelämässä nopeat ratkaisukyky on kilpailuvalttia.

 

10. ”Olen älyttömän nopea oppimaan. Ennen Pariisin matkaani opettelin puhumaan ranskaa kahdessa kuukaudessa omatoimisesti.” Jos sinulta uupuu kokemusta alalta, painota kykyäsi - ja haluasi - oppia uutta. Konkreettinen esimerkki on vakuuttavampi kuin ympäripyöreä toteamus.

 

11. ”Kuvailisin itseäni näillä kolmella sanalla...” Perustele valitsemasi sanat. Miksi olet juuri tällainen? Miten se ilmenee elämässäsi?

 

12. ”Lempisitaattini elämässä on...” Kerro myös miksi tämä kertoo sinusta ihmisenä, ja miten sovellat sanomaa työ- ja vapaa-ajan elämässäsi.

 

13.”Jos minusta tehtäisiin elokuva, sen nimi olisi...” Voit kertoa myös näyttelijän, jonka uskoisit näyttelevän sinua, ja perustele valintasi.

 

14. ”Lähimmät ystäväni kuvailisivat minua...” Kerro tässä parhaat ominaisuutesi. Tämä lähestymistapa sopii erityisesti niille, jotka kokevat omakehun hankalaksi.

 

15. ”Halusin pienestä pitäen olla...” Kerro kuinka intohimosi alaa kohtaan syttyi jo nuorena, ja kuinka se on kehittynyt ja kasvanut vuosien saatossa.