Työhaastattelu, Työnhaku, Henkilöbrändäys

Miten laatia hyvän työntekijän hissipuhe?

Miten Laatia Hyvan Tyontekijan Hissipuhe

Haastattelutilanteessa kyky kertoa omasta osaamisesta tavalla, joka aidosti vakuuttaa rekrytoijan, on kultaa. Alkujaan lyhyeksi myyntipuheeksi syntynyt hissipuhe on alkanut yleistymään myös työnhaun kilpailluilla markkinoilla. Työntekijät ovat joutuneet siirtymään perinteisestä työnhausta todelliseen itsensä markkinointiin. Oma osaaminen on myytävä tuote, joka kaipaa arvoisensa brändäyksen. Miten sitten luoda hyvä myyntipuhe omalle osaamiselle? Me listasimme 6 vinkkiä.

1.Keskity olennaiseen

Työnhakijan hissipuheen tulee olla tiivis: kestoltaan noin 90 sekuntia pitkä puhe on sopiva. Sen aikana sinun kuuluu ehtiä kertomaan taustastasi, tämänhetkisestä työtilanteestasi ja siitä, miksi olet halukas vaihtamaan työpaikkaa tai hakemaan juuri kyseistä työpaikkaa. Keskity siis vain oleelliseen: pyri kiteyttämään osaamisesi yhteen lauseeseen, joka kertoo kaiken oleellisen.

 2. Mieti miksi haluat kyseisen työn

Usein haastatteluissa kysyttävä ”Miksi haluat juuri meille töihin?” on rekrytoijan tapa kartoittaa, löytyykö sinulta aitoa halua ja motivaatiota olla työntekijä, joka pyrkii olemaan paras sen sijaan, että olisi Olen vaan töissä täällä -työntekijä. Kerro, miksi ja mihin yritys tarvisee juuri sinua ja sinun osaamistasi.

 3. Tutki taustoja

Loistavat kandidaatit hankkivat laajan tietämyksen potentiaalisesta työnantajasta jo ennen haastattelua. Tutki yritystä, sen viimeisimpiä liikkeitään ja mahdollisia kehitysmahdollisuuksia. Perehdy myös kilpailevien yritysten maailmaan ja tutki, mitä he mahdollisesti tekevät paremmin. Tuo nämä tiedot mukaan puheeseesi. Näin osoitat olevasi valmistautunut ja tuovasi lisäarvoa työnantajallesi.

 4. Räätälöi puheesi yleisön mukaan

Mieti, kenelle hissipuheesi on tarkoitettu. Myös alalla on merkitystä. Asianajajalta odotetaan tarkkaa otetta ja ammattimaista sävyä, kun taas luovaan toimistoon sopii rennompi ote. Älä pidä samaa puhetta eri haastatteluissa, vaan sopeuta se aina tilanteeseen sopivaksi. Myös puheesi sisältö tulisi mukautua yleisön mukaan.

 5. Harjoittele ja testaa

Improvisoitu hissipuhe voi mennä pahasti metsään, sillä tarkoituksena on vakuuttaa rekrytoija parhaimmuudella; lonkalta vedetty esitys voi helposti vaikuttaa epävarmalta. Harjoittele puhettasi paljon, ja vielä vähän lisää. Testaa puheen toimivuutta pitämällä se ennen haastattelutilannetta ystäville ja perheenjäsenille. Ota huomioon heidän antamansa palaute, ja muokkaa puhettasi.

 6. Ajattele olevasi aidosti paras

Hissipuhe voi olla viimeisen päälle valmisteltu, mutta jos sitä esittäessä asenne ei ole yhtenevä lausutun sisällön kanssa, loppuvaikutelma on vähintäänkin hölmö. Ajattele olevasi aidosti paras kandidaatti haussa olevaan tehtävään, ja usko sanomaasi. Varo kuitenkin vaikuttamasta yli-itsevarmalta, sillä kukaan ei ole täydellinen.