Urasuunnittelu, Uravinkit

Kuinka kehittää viestintätaitoja digitaalisessa maailmassa

Viestintataitojen Kehittaminen Urapolku Blogi

​Vielä muutama vuosikymmen sitten hyvän viestijän määritelmä oli paljon nykypäivää kapeampi. Aikanaan se usein tarkoitti erinomaista julkisten puheiden pitäjää, hyviä keskustelutaitoja omaavaa henkilöä tai esimiestä, joka osasi antaa hyödyllistä ja rakentavaa palautetta. Nykyään viestintä käsitetään paljon laajempana käsitteenä kuin vain verbaalisena kommunikointina.

Nykyaikamme digitaalisessa ympäristössä viestinnän merkitys on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. ManpowerGroupin vuonna 2018 toteuttamassa Osaamisen Vallankumous 2.0 – Robotit älkööt vaivautuko –tutkimuksessa yli puolet (56 %) työnantajista pitivät sekä kirjallisia että suullisia viestintätaitoja työntekijöiden tärkeimpinä vahvuuksina. Näiden viestintätaitojen lisäksi arvostettiin yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitoja.

Moni viestintäammattilainenkin joutuu miettimään, minkälaisia taitoja heidän tulisi kehittää nyt ja tulevaisuudessa. Keräsimme yhteen muutamia vinkkejä, jotka helpottavat sinua menestymään digiajan viestinnässä.

Aina ei tarvitse olla online

Ollaksesi digimaailman virtuoosi sinun ei aina tarvitse olla tavoitettavissa. Päinvastoin: jatkuva tavoitettavuus ja verkossa roikkuminen johtavat helposti tuottavuuden laskuun ja jopa työuupumukseen. On hyvä ymmärtää koska on hyvä aika ottaa pieni tauko ja sulkea sekä tietokone että puhelin. Työt eivät tekemällä lopu, mutta ”offline” ja pienten taukojen – tai vaikkapa somepaastojenkin – pitämien voi lisätä tuottavuuttasi ja avata kokonaan uusia näkökulmia viestintään.

Löydä oikea kanava

Digitaalisten alustojen suuri kirjo on nykyään sekä siunaus että kirous. Digitaaliset alustat tarjoavat jokaiselle sopivan paikan viestinnälle, mutta toisaalta niiden paljous saattaa myös ahdistaa ja tuntua hämmentävältä. Digitaalista viestintää voi harjoittaa monessa eri muodossa, kuten vloggaamisen, podcastien, blogin kirjoittamisen tai Instagram-tarinoiden kautta. Kun mietit itsellesi sopivinta viestintäkanavaa, sinun tulisi miettiä ainakin, mitä haluat sanoa, mikä on kohdeyleisösi, kuinka muotoilla asiasi sopivasti kohdennetulla tavalla sekä sitä, minkälaista viestiä haluat ylipäätään ajaa eteenpäin. Esimerkiksi tunnin pituinen podcast viestii täysin eri lailla kuin lyhyt twiitti. Näin ollen kannattaakin löytää juuri se yksi itselle parhaiten sopiva alusta kuin yrittää taiteilla jokaisella.

Hyppää mukavuusalueeltasi

Elät aikakaudella, jolloin erityisesti digitaalisessa viestinnässä on tapahtunut suuria muutoksia ja olet ollut mukana todistamassa ensimmäisiä blogipostauksia, snapchatteja, podcasteja ja twiittejä. Jatkuvan muutoksen ja kehityksen ansiosta tulet näkemään vastaavanlaisia ensikertoja vielä moneen kertaan. Kukaan näiden alueiden taitaja ei ole ollut kyseisen viestintäalustan mestari syntyessään, vaan heidän osaamisensa on kehittynyt rohkean kokeilemisen tuloksena. Uuden asian oppiminen ja omaksuminen harvoin tulee kenellekään luonnostaan. Tullaksesi taitavaksi digimaailman viestijäksi sinun on uskallettava hypätä mukavuusalueesi ulkopuolelle.

Kohti tulevaa

Digitaalisessa maailmassa, kuten elämässä yleensäkin, muutos on väistämätöntä ja välttämätöntä. Erona on vain se, että digimaailmassa muutokset tapahtuvat kiihtyvällä nopeudella. Juuri kun alat tuntea olosi itsevarmaksi digitaalisena viestijänä, onkin jo aika sopeutua seuraavaan uuteen ilmiöön. On tärkeää pitää mielessä, että sinä hetkenä, kun kuvittelet jo osaavasi kaiken, lakkaat kehittymästä ja oppimasta uutta.

Hyvä uutinen on se, että piditpä itseäsi jo valmiiksi lahjakkaana viestijänä tai et, niin tarjolla on monia tapoja kehittää itseään tälläkin saralla. Ja kuten sanottu, jokaiselle löytyy juuri itselle sopivia alustoja tehdä viestintää digimaailmassa. Uusien viestintätapojen, kanavien ja -alustojen löytäminen vie aikansa, mutta niihin tutustuminen on aina kiinnostava oppimismatka. Tärkeää on tunnistaa, mikä uutuuksista parhaiten tukee viestinnän tavoitteita ja kohderyhmiä.

Vain osa uusista alustoista valtavirtaistuu, mikä väistämättä tarkoittaa myös sitä, että harharetkiä tulee tehtyä, mutta nekin voi nähdä opettavaisina seikkailuna.

 

Lue lisää työelämän ja työnhaun ajankohtaisista asioista ja vinkeistä täältä!

Etsitkö työpaikkaa? Käy katsomassa avoimet työpaikkamme täältä!