Työnhaku, CV

Vinkit CV:n optimointiin

Hakijablogi Cv Optimointi

Näillä vinkeillä parannat CV:si löydettävyyttä

Ansioluettelo, curriculum vitae eli CV kertoo kaiken oleellisen sinusta tiivistetysti. Curriculum vitae (lat.) on sananmukaisesti elämänkerta, jossa on tietoa koulutuksesta, aiemmasta työkokemuksesta ja kielitaidosta. Tässä blogissa kerromme, kuinka päivität CV:si vastaamaan tätä päivää, yllätät vastaanottajan positiivisesti – ja saat hakemasi työpaikan. 

>> Rekisteröi CV:si 

Luo video-CV

Video-CV erottaa sinut hakijoiden joukosta, sillä video pannaan merkille ja se jättää sinusta paremmin muistijäljen. Video-CV:n avulla pystyt tuomaan esille oman persoonasi, ja viestit potentiaalisille työnantajille, että olet sinut uuden teknologian kanssa. 

Videota kannattaa hyödyntää erityisesti myös silloin, jos et ole erinomainen kirjoittaja, mutta sen sijaan esiintyminen on sinun vahvuuksiasi. Video-CV olisi suunniteltava siten, että sisältö ja video henkivät sekä työtehtävää että työnantajan yrityskuvaa. Mieti tarkkaan, mikä on videon kohderyhmä. Kannattaa pitää mielessä, että huumori on vaikea taiteenlaji. Tämä pätee myös video-CV:ssä. 

Hyvä video-CV on lyhyt, vain 1–2 minuuttia pitkä. Keskity videossa yhteen tärkeimpään asiaan, jonka haluat tuoda esille. Turha lavertelu saa katsojan vain pitkästymään sinuun.

Ensivaikutelman videolla voit luoda vain kerran ja siksi on ratkaisevaa, millaiset ensimmäiset sekunnit videolla ovat. Liian railakas tai huolimaton esiintyminen voi antaa väärän kuvan sinusta. 

Muista, että kaikki eivät ajattele samalla tavalla asioista kuin sinä. Varminta on pysyä kultaisella keskitiellä, kun haluaa jättää hyvän vaikutelman itsestään. Tärkeintä on antaa mahdollisimman positiivinen ja yhteistyökykyinen kuva itsestään, sillä näitä kykyjä arvostetaan.
Videon tuottaminen ei ole enää kallista – digikamerat ja kännykät riittävät mainiosti hyvälaatuiseen lopputulokseen. Muista kuitenkin, että turhat taustaäänet ja epäsiisti tausta vievät katsojan huomion pois tärkeimmästä asiasta – sinusta. 

Senior Research -konsulttimme Jani Laine on kirjoittanut blogissaan vinkkejä videoesittelyn tekoon. 

>> Hyödynnä videoesittelyä työnhaussa - 7 rekrytoijan vinkkiä!

Synkkaa CV LinkedIn-profiilisi kanssa

Esitä johdonmukainen ja ammattimainen kuva itsestäsi synkronoimalla ansioluettelosi ja LinkedIn-profiilisi. 

Monet työnantajat käyvät kurkkaamassa some-profiiliasi, koska he saavat sitä kautta ammatillisesta osaamisestasi tarkemman kuvan. Viimeistelemällä LinkedIn-profiilin työhistoriasi ja työnäytteesi voit näyttää potentiaalisille työnantajille, että olet ajan tasalla moderneista käytännöistä.

Pidä mielessä, että jos sinulla ei ole LinkedIn-profiilia, on headhuntereiden vaikeampaa löytää sinua. 

Kirjoitusvirheet LinkedIn-profiilissasi voivat olla este työhaastattelulle, vaikka olisit tehtävään kuinka pätevä hyvänsä. Tästä syystä pyydä oikolukuapua, jos se ei ole sinun vahvimpia puoliasi.
Visuaalisuus on tärkeä elementti somessa. Profiilikuva kannattaa valita sen mukaan, tunnistavatko ihmiset sinut kuvan perusteella. Mieti myös, millaisen mielikuvan sinusta saa kuvan perusteella. Käytä samaa kuvaa sekä CV:ssä että LinkedIn-profiilissa. 

>> Rekisteröi CV:si täällä.

Digitalisoi CV:si

Valmiin digitaalisen CV-pohjan avulla voit luoda tyylikkään CV:n ilman sen kummempia teknisiä taitoja tai koodausta. 

Normimallinen, mustavalkoinen CV saattaa olla mitäänsanomaton. Netistä löytyy käyttökelpoisia ja helposti muokattavia CV-pohjia, joihin täydennät tietosi persoonallisesti ja kätevästi.

Ulkoasua valitessa kannattaa kuitenkin harkita vähintään kahteen kertaan, millainen ulkoasu sopii haettavaan tehtävään ja työnantajaan. Mainostoimistoon saattaa sopia räväkkä ja värikäs CV-pohja, mutta taloushallinnon tehtäviin riittää hillitty ja asiallinen. Molempiin tehtäviin virheetön ja helposti luettava CV tuo kuitenkin taitosi paremmin esille kuin turha kikkailu.

>> Loistavan CV:n salaisuudet (osa 2)

CV saattaa olla ratkaiseva tekijä työnhaussa. CV:n ulkoasu ja huolellinen viimeistely voivat palkita sinut unelmiesi työpaikalla. 

Tässä listattuna muutamia työkaluja, jotka tarjoavat valmiita digitaalisia CV-malleja ja -esimerkkejä:

  • Canva

  • Standard Resume

  • VisualCV

  • Cake Resume

Avainsanaoptimoi CV:si

Henkilöbrändäyksessä kriittisintä on avainsanaoptimointi. Tätä ymmärtää harva vielä käyttää hakiessaan työpaikkaa.  

>> Miksi avainsanaoptimointi on välttämätöntä henkilöbrändillesi?     

Luo ansioluettelosi siten, että siinä on oikea tasapaino lukijaystävällisyyden ja avainsanaoptimoinnin välillä. 

Avainsanoiksi kannattaa valita relevanteista työpaikkailmoituksista useimmiten löytyvät sanat ja niiden synonyymit. Varmista kuitenkin samalla, että ansioluettelon luettavuus ei kärsi tästä liikaa. 

Huolehdi siitä, että teksti profiilissasi on helposti luettava ja ymmärrettävä, eikä vain toista avainsanoja peräjälkeen. Ole myös rehellinen eli avainsanojen on kerrottava todellisista kyvyistäsi. Löydetyksi tuleminen on kuitenkin vasta ensi askel työpaikan haussa. Lupaukset pitää pystyä täyttämään.

Senior Researcher -konsulttimme Jani Laine kertoo blogissaan avainsanaoptimoinnin tärkeydestä.     

>> Kuinka varmistat löydettävyyden avainsanaoptimoinnin avulla?