Uravinkit

Uskallatko sanoa ei?

Uskallatko Sanoa Ei

​Nykypäivänä monesta saattaa tuntua siltä, että teemme enemmän työtä pienemmillä resursseilla. Koska se loppuu? Voitko koskaan sanoa “ei”, kun esimiehesi tai kollegasi pyytää sinua tekemään jotain uutta? Se ei ole helppoa. Haluat tietenkin näyttäytyä tiimipelaajana, mutta olet myös todella kiireinen. Mitä teet?

On oikein sanoa ”ei”, jos siihen on hyvä selitys. Joskus kyllä. Tietysti silloin, kun kyseessä on projekti, joka on kriittinen yrityksesi liiketoiminnalle tai on yrityksen ykkösprioriteetti, sinun olisi todennäköisesti hyvin vaikea kieltäytyä osallistumista siihen. Mutta jos kyse on taas yhdestä niistä oudoista projekteista, jotka aina nousevat esiin, tai sinua on pyydetty osaksi isoa tiimiä, jolle sinulla ei ole aikaa, harkitse oman tonttisi puolustamista kieltäytymällä – hyvin perusteltuna tietenkin. Tässä on kolme tyypillistä tilannetta, joissa sinun olisi hyvä oppia sanomaan ”ei”:

  1. Sinun on pidettävä keskittymiskykysi. Jos työskentelet isossa projektissa ja määräaika lähenee, et välttämättä kykene auttamaan. Sinun on keskityttävä omiin vastuualueisiisi ja töihisi.

  2. Jos olet aina se, jolta apua kysytään. Jos sinua aina pyydetään liittymään tiimiin, työstämään uutta projektia tai auttamaan järjestelmän kanssa, voisit kysyä, onko ketään muuta vapaana auttamaan.

  3. Myös sinun aikasi on arvokasta. Jos kyseessä on vain jonkun sivuprojekti, joka ei ole millään tavalla kriittinen, kerro avunpyytäjälle, että tarvitset perustelut oman aikasi luovuttamiseen. Ajallasi on merkitystä – se on ainoa asia, jota emme saa takaisin.

Opettele erottamaan toisistaan kriittiset, sinun vastuualueellesi kuuluvat ja tärkeät projektit sellaisista hankkeista, joihin sinut pyydetään mukaan muista syistä, esim. huonon resursointisuunnittelun tai aikapulan vuoksi – tai yksinkertaisesti siksi, että olet liian kiltti ja ”helppo saalis”. Vaikka ein sanominen on haastavaa, älä kuitenkaan ajattele, ettetkö voisi perustellusti kieltäytyä sinulle esitetystä pyynnöstä. On hyvä olla tiimipelaaja ja se jokapaikanhöylä, mutta päivässä on vain rajallinen määrä tunteja. Jos olet roolissa, jossa esimiehesi ei anna sinun kieltäytyä, on ehkä aika siirtyä eteenpäin.

Etsitkö työpaikkaa? Katso avoimet työpaikkamme täältä!