Työmarkkinoiden trendit, Työnhaku, Työhaastattelu

​Saitko kutsun haastatteluun videon välityksellä?

Mpg Covid19 Web Worksmart 3

Rekrytointi ja työnhaku eivät ole pysähtyneet koronaviruksen takia. Olemme vain muuttaneet toimintatapojamme entistä enemmän digitaalisiksi. Haastatteluja on jo aiemmin hoidettu paljon videon välityksellä, ainoa ero on, että nyt kaikki haastattelut toteutetaan etähaastatteluina.

Saitko kutsun videohaastatteluun ja mietit nyt, miten valmistaudut parhaalla mahdollisella tavalla, jotta haastattelu menee mahdollisimman hyvin? Tässä sinulle muutama käytännön vinkki:

Valmistaudu teknisesti

Varaa itsellesi rauhallinen ja ympäristöltään siisti paikka, jossa teet videohaastattelun. Videohaastattelun taustan tulisi olla rauhallinen eikä epämääräisiä taustaääniä saisi kuulua. Huolehdi myös hyvästä valaistuksesta, jotta kasvosi näkyvät selkeästi videolla. Valmistaudu videohaastatteluun testaamalla kuvan- ja äänenlaatu etukäteen. Äänitestin aikana voit tarkistaa puheesi nopeuden ja selkeyden; näin varmistut siitä, että puhut videohaastattelussa varmasti selkeästi ja sopivalla tempolla. Kiinnitä samalla huomiota taustaan ja yleisilmeeseen. Videohaastatteluuun kannattaa pukeutua yhtä siististi kuin tavalliseseenkin haastatteluun. Pidä myös mielessä, että hyvä ryhti näkyy myös videolla ja kuuluu äänessäsi .

Keskity sisältöön

Haastattelun tavoite on selvittää motivaatiosi, osaamisesi ja soveltuvuutesi kyseiseen tehtävään, joten muista tuoda esille nämä asiat! Mieti jo etukäteen, miksi haet tehtävää ja miten omat opintosi tai työkokemuksesi tukisivat työsuoritustasi juuri kyseisessä tehtävässä. Mieti myös, miten työnantaja voi tukea omaa kehittymistäsi ja erityisesti sitä, mitä ainutlaatuista annettavaa sinulla on työnantajalle? Perehdy myös organisaatioon etukäteen ja peilaa omia vastauksia työnantajan arvomaailmaan, yrityksen brändiin ja työnantajakuvaan. Harjoittele vastauksia etukäteen, jos mahdollista – harjoittelu maksaa kyllä vaivan.

Kuuntele kysymykset tarkkaan haastattelutilanteessa ja vastaa kysymyksiin järjestelmällisesti, rönsyilemättä liikaa. Jos yhteys sattuu pätkäisemään, pyydä haastattelijaa rohkeasti toistamaan kysymys. Muista, että hyvä vastaus kasvokkain tehdyssä haastattelussa on hyvä myös videomuodossa. Pyri vastaamaan ytimekkäästi kysymyksiin, mutta anna persoonasi näkyä. Jos olet valmistautunut tukisanalistalla tai muistiinpanoilla, huolehdi siitä, että et lue suoraan muistilapusta, vaan pidät katseesi pääosin kamerassa.

Ole oma itsesi

Vaikka tilanne tuntuu jännittävältä, niin pyri rentoutumaan kameran edessä. Jos jännität kovasti, et ehkä pysty antamaan itsestäsi parasta mahdollista vaikutelmaa. Jos tiedät etukäteen, että haastattelu tai videointi hermostuttaa, kannattaa ennen h-hetkeä tehdä vaikka rentoutumisharjoitus. Ja muista, että pieni jännitys ei haittaa – suurin osa meistä jännittää työhaastatteluissa!

Rekrytoija kiinnittää haastattelussa huomiota persoonallisuuteesi. Hän seuraa, kuinka aidosti ja luonnollisesti tuot itseäsi esille. Tuo siis rohkeasti oma persoona esiin. Jos olet hakemuksessa kertonut olevansa iloinen ja avoin persoona, se saa myös näkyä haastattelussa.

Muista hymyillä! Ruudulla näkyvät sinä ja etenkin kasvosi, joten rekrytoija kiinnittää tavallista haastattelutilannetta enemmän huomiota ilmeisiisi. Ja muista, loppujen lopuksi videohaastattelu ei ole sen erikoisempi kuin kasvotusten tapahtuva haastattelu. Suhtaudu haastattelutilanteeseen avoimin mielin ja muista, että myös siinä tilanteessa puhut ihmisenä ihmiselle.