Työnhaku, Työhaastattelu

Mitä hakijan kannattaa kysyä työhaastattelussa?

7 Kiperää Työhaastattelukymystä

Työhaastattelu on aina kaksisuuntainen tilaisuus. Työnhakijana sinulla on haastattelussa aina lupa odottaa reilua ja kunnioittavaa kohtelua. Samalla sinulla on mahdollisuus päästä esittelemään omaa osaamistasi ja ennen kaikkea mahdollisuutta saada lisätietoa työstä ja tulevasta työnantajasta. Vain siten voit tehdä päätöksen, onko työpaikka sinulle mieluinen ja sopiva.

Työhaastattelussa rekrytoija käy yleensä läpi työnkuvaa tarkemmin. Haluat varmasti kuulla, mitä tehtäviä kyseiseen rooliin kuuluu sekä mitä uudelta työntekijältä odotetaan, jotta selviää, minkälaiset mahdollisuudet sinulla on onnistua ja kehittyä tehtävässäsi sekä edetä urallasi. Jos nämä asiat jäävät joiltain osin epäselväksi, voit hyödyntää haastattelussa näitä kysymyksiä:

 • Miksi paikka on haussa? (onko tehtävä uusi vai onko edeltäjä siirtynyt urallaan eteenpäin)

 • Mitkä ovat roolin päivittäiset vastuut, millainen on normaali työpäivä?

 • Mitä tavoitteita uudella työntekijällä tulee olemaan? (voit vielä tarkentaa tarvittaessa, jos tehtävä on uusi: mitkä ovat odotukset ensimmäisen kuukauden jälkeen, puolen vuoden jälkeen ja vuoden päästä)

 • Mitkä ovat ominaisuudet ja taidot, joita tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää?

 • Mitkä ovat tehtävässä odotettavissa olevat haasteet?

 • Mitä urapolkuja tämän työtehtävän haltijalle on tarjolla?

 • Miten tehtävän haltuunottoa tuetaan, millainen on perehdytys?

Luonnollisesti haluat myös tietää lisää tulevasta työnantajasta. Näiden kysymysten avulla tiedät, vastaako työnantaja ja työyhteisö sinun toiveitasi. Rekrytoijalle voi olla mahdotonta kuvata täydellisesti sitä, mikä on yrityksen kulttuuri, mutta jos saat ongittua tietoa siitä, mitä yrityksessä arvostetaan, saat ainakin alustavan kuvan siitä. Lisäksi haluat varmistua siitä, onko yrityksellä selkeä tulevaisuuden visio, koska se luo uskoa myös etenemismahdollisuuksiin yrityksen sisällä.

 • Kuvaile yrityksen kulttuuria?

 • Millainen on tiimi, jossa valittu henkilö tulee työskentelemään?

 • Mitä asioita yrityksessä/tiimissä arvostetaan ja mistä asioista palkitaan?

 • Miten työntekijöitä kehitetään?

 • Miksi sinä pitäisit työskentelystä tässä yrityksessä?

 • Missä näet yrityksen tulevaisuudessa?

Muista, että sinulla on yhtä suuri oikeus arvioida tulevaa työnantajaa kuin heillä on arvioida sinua. Haastattelun lopuksi sinulla on myös oikeus kysyä palautetta suoriutumisestasi ja sopivuudestasi tehtävään. Jos rekrytoija ei muista kertoa rekrytoinnin seuraavia vaiheita ja aikatauluja, muista kysyä myös niistä.

Onnea haastatteluun!