Nina Bergholm Työnhaku, Työhaastattelu

Vastavalmistunut keskellä koronaa – tsemppiblogi työllistymiseen

Aamukuva

​Kun valmistuu oppilaitoksesta keskellä historiallista koronapandemiaa, toiveikkuus nopeasta työllistymisestä omaan ammattiin voi kertaheitolla vaihtua epävarmuuteen tulevasta. Näköalattomuuteen ei kuitenkaan ole syytä, sillä poikkeuksellisina ja epätoivoisiltakin näyttävinä aikoina on mahdollista kääntää asioista esiin positiivisia puolia. Seuraavat vinkit toivottavasti tsemppaavat pitämään mielen luottavaisena ja katseen horisontissa!

Et ole yksin – taantuma koskettaa kaikkia

Koronaepidemian aiheuttama taantuma koskettaa tällä hetkellä usean alan vastavalmistunutta. Lisäksi suuri lomautusten ja irtisanomisten suma koskettaa työurallaan jo vauhtiin päässeitä ja pitkän uran tehneitä. Samassa veneessä onkin paljon kanssaseilaajia.

On tärkeää ymmärtää, että tilanne on tullut kaikille yllätyksenä, eikä tilanteesta kannata syyllistää itseään. Pohjalta tullaan ponnistamaan ylös. Oleellista tässä vaiheessa onkin se, miten itse suhtautuu haasteelliseen työllisyystilanteeseen. Käytä aikasi siihen, minkä uskot palvelevan parhaiten omia tavoitteitasi.

Ota vastaan työ kuin työ

Vaikka ammattiin valmistuneilla onkin luonnollisesti toiveena löytää oman alansa töitä, on monella alalla tilanne se, ettei töitä ole tarjolla lainkaan tai ei ainakaan kaikille halukkaille. Työnantajien näkökulmasta kaikki tehty työ ja työkokemuksen kertyminen on arvokasta, joten mikäli onnistut nappaamaan itsellesi minkä tahansa työn, kannattaa tilaisuuteen tarttua. Turvaat siinä itsellesi toimeentulon ja kerrytät työkokemusta, josta on jatkossa hyötyä. Aktiivinen asenne on työnantajan näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää.

Työuran alku saattaa ilmestyä eteesi yllättävistä paikoista. Kysele työmahdollisuuksia sukulaisilta, ystäviltä ja sometuttaviltasi ja osoita reippautta työn etsimistä kohtaan. Auta myös vastavuoroisesti ystäviäsi, mikäli tiedossasi on työ, johon etsitään tekijää. Hyvät teot palautuvat takaisin ennemmin tai myöhemmin.

Hanki lisäkoulutusta

Mikäli työtä ei tahdo löytyä, ei ole ollenkaan huono vaihtoehto hyödyntää aikaa opiskelemalla uusia taitoja ja kehittämällä itseään esimerkiksi verkkokurssien avulla. Netistä löytyy useita tahoja, jotka tarjoavat mielenkiintoisia kursseja ilmaiseksi.

Esimerkiksi Mapowerin yhteistyökumppani Skillsoft tarjoaa Percipio-koulutusalustan työnhakijoidemme käyttöön ilmaiseksi ja sitoumuksetta 60 päivän ajan. Alustan kautta voit kehittää uusia taitoja, lukea kirjoja tai kuunnella äänikirjoja. Tarjolla on lähes 700 erilaista oppimispolkua. Käy rekisteröitymässä jo tänään

Käytä erityisosaamistasi avustustyössä

Työnantajat arvostavat työnhakijassa aktiivisuutta, ja mikä osoittaisikaan työmotivaatiota paremmin kuin avustustyön tekeminen tai hyväntekeväisyytenä erilaisiin projekteihin osallistuminen. Hyväntekeväisyystyössä saat todennäköisesti käyttää omia vahvuuksiasi ja erityisosaamisellesi on kysyntää. On kaikkien etu, jos voit tarjota omaa osaamistasi järjestöille, ja kuka tietää, vaikka kehitystoimillasi petaisit itsellesi tulevan ansiotyösi.

Tuo asiantuntemustasi esiin sosiaalisessa mediassa

Vastavalmistuneilla on usein tuore näkökulma alansa trendeihin. Ole siis rohkea ja luo itsellesi ammattilaisbrändi somessa. Kirjoita sisältöjä oman ammattitaitosi näkökulmasta ja ole yhteydessä kiinnostaviin työnantajiin. Vinkkejä henkilöbrändäykseen ja sosiaalisen median kehittämiseen löydät mm. täältä: LINKKI https://www.manpower.fi/blog/tag/henkilobrandays

Ole avoin mahdollisuuksille – ura voi löytyä odottamatta

Yritä nähdä mahdollisuuksia niissä tilaisuuksissa, jotka ovat ulottuvillasi. Kiinnostavia työtilaisuuksia ja oppimismahdollisuuksia saattaa aueta yllättävistä paikoista ja odottamattomista suunnista. Tekemällä mitä tahansa työtä kasvatat itsetuntemustasi: tunnistat, mitkä asiat sinua oikeasti kiinnostavat ja vetävät puoleensa. Ehkä inspiroiva urapolku löytyykin ihan eri suunnasta kuin mistä olit odottanut! Ja avointen työpaikkojen valikoima vaihtuu päivittäin – täältä voit tarkistaa Manpowerin juuri nyt avoinna olevat työpaikat LINKKI https://www.manpower.fi/tyopaikka 

Älä pelkää

Ennen kaikkea tärkeintä on olla armollinen itseään kohtaan. Syyllistyminen tai epätoivo ei ole tarpeen. Mikäli työllisyystilanne tuntuu ahdistavalta tai koet väsymystä, on ihan hyväksyttävää kerätä voimia pitkän opiskelun jälkeen. Oikea ajoitus jatkotoimille tulee
omalla painollaan.

Luota tulevaan!

Kun työnantajien rekrytoinnit pyörähtävät jälleen käyntiin, on aktiivisen työnhaun aika. Lähettäessäsi CV:si työnantajan tarkasteltavaksi ole luottavaisin mielin. On täysin ymmärrettävää, että vuoden 2020 aikana ihmisten ansioluetteloissa on katkoksia, eikä sitä tarvitse hävetä tai selitellä. Olemme kaikki kokeneet poikkeusajan ja muistamme sen vaikutukset vielä pitkään. Luotetaan siis tulevaisuuteen, kaikki kääntyy vielä positiiviseksi.