Ennen yhden taidon mestareita, nykyään multitalentteja

Uranhallinta muuttuu ja muovautuu ajan mukana. Kun ennen työntekijän tärkein osaaminen oli olla yhden taidon mestari, nyt tärkeintä on kyky oppia ja laajentaa osaamispiiriä. Right Managementin raportissa pohditaan nykypäivän uranhallinnan mallia ja sitä, kuinka työntekijän ja työnantajan välinen asetelma on muuttunut.
uranhallinnan evoluutio

Jos et näe yllä olevaa kuvaa, voit avata sen suuremmaksi tästä

Ennen ura ja sen kehitys määriteltiin yrityskontekstissa, ja se eteni firman tarpeiden mukaisesti. Nykyään ura on työntekijän henkilökohtainen matka menestykseen. Työnantaja voi osallistua, vaikuttaa ja hyötyä tästä matkasta, mutta ei kontrolloida sitä. Ne työnantajat, jotka eivät hyväksy tätä uutta realiteettia, saattavat kokea vaikeuksia yrittäessään palkata parhaita osaajia ja pitää heistä kiinni.

Osaamisen aikakaudella talentti on tärkeämpää kuin pääoma, mutta osaavaa henkilöstä on vaikeampi löytää kuin koskaan ennen. 38 % työnantajista raportoi vaikeuksista täyttää haussa olevia avoimia tehtäviä, ja yli puolet yrityksistä raportoi osaajapulan vaikuttavan niiden kykyyn palvella asiakkaita.

Aikaisemmin työntekijät olivat enemmän kuin valmiita vaihtamaan itsenäisyytensä vakaaseen työpaikkaan. Unelma oli pysyä samassa yrityksessä koko urakehityksen ajan ja edetä yrityksen sisällä kokemuksien ja palveluvuosien karttuessa. Tänä päivänä haetaan elämäntyön sijaan urakehitystä, joka istuu työntekijän henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Työnantajan sijaan työntekijät ovat lojaaleja itselleen ja omille unelmilleen. Työnantajista on tullut uran mahdollistajia.

Lataa raportti kokonaisuudessaan täältä englanniksi.