Työnantaja

Rekrytoija saattaa kertoa palkkatason jo hakuprosessin alkumetreillä ja kysyä: ”haluatko jatkaa prosessia?” Mitä vastaat? Entä jos palkkatoive pyydetään esittämään jo työhakemuksessa? Valmistaudu ajoissa, niin opit ymmärtämään työtehtävän ja osaamisesi arvon.

Palkasta neuvotteleminen on oma taitolajinsa ja tärkeä osa kipuamista uusiin saappaisiin. Harva haluaa myydä osaamistaan liian halvalla. Toisaalta, jos positio sopii uratavoitteisiisi mutta pyydät liian paljon palkkaa, saatat hinnoitella itsesi ulos koko kisasta. Yhtä lailla muut työnhakijat saattavat neuvotella itsensä jatkoon ja pudottaa sinut rekrytoijan listalta.

Paras tapa valmistautua neuvotteluihin on hankkia tietoa realistisesta palkasta jo ennakkoon. Selvitä arvosi potentiaalisena työntekijänä, vastaavien tehtävien palkkataso ja kysyntä osaamiselle ja taidoillesi. Pitämällä nämä seikat mielessä, voit suunnata itsevarmana palkkaneuvotteluihin.

Miten valmistautua palkkaneuvotteluun?

  1. Ymmärrä roolisi arvo. Aloita selvittämällä hakemasi työtehtävän markkina-arvo. Etsitkö esimerkiksi korkealle arvostettua positiota, joka vaatii erityisosaamista ja oikeaa koulutusta? Onko monilla muilla hakijoilla samaa osaamista? Kuinka pitkä kokemustausta sinulla on? Onko sinulla lisäosaamista tai koulutusta, joka erottaa sinut muista hakijoista?
  2. Laske elinkustannuksia. Mieti seuraavaksi päivittäisiä elinkustannuksia tulevalla työskentelypaikkakunnalla. Muista että palkalla, jolla ehkä kituutat Helsingissä, elät mainiosti Kouvolassa – ota tämä huomioon palkkaneuvotteluissa.
  3. Arvioi osaamistasi. Älä kysy itseltäsi vain, mitä osaamista sinulla on, vaan mikä osaamisessasi tuo työnantajalle lisäarvoa. Voit myös pohtia, mitä ainutlaatuista osaamista sinulla on, mitä muut kandidaatit eivät voi tarjota. Kirjoittaminen helpottaa joskus itsearviointia. Kirjoita ylös viimeisimmät ammatilliset saavutuksesi ja pohdi, miten ne ovat edistäneet aiempien työnantajiesi menestystä.
  4. Tutki alueesi vastaavia palkkoja. Kun olet selvittänyt potentiaalisen työnantajan tarpeet, työtehtävän markkina-arvon, työskentelypaikkakunnan elinkustannukset ja kartoittanut oman osaamisesi, siirry paikallisten palkkojen tutkiskeluun. Mikä on keskimääräisen vastaavaa työtä hakevan henkilön palkkatoive? Hyödynnä arvioinnissa esimerkiksi ammattijärjestösi palkkasuosituksia, palkkatilastoja ja palkkalaskureita (esimerkiksi palkkavertailu.com, sivut.monster.fi/palkkadata tai  tyopaikat.oikotie.fi/palkkavertailu).

Lopulta parasta tapa aloittaa neuvottelut on yksinkertaisesti vain luottaa itseensä. Valmistautumalla palkkaneuvotteluihin jo ennen työhaastattelua, voit keskittyä myymään vahvuuksiasi!

 

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.