Työnantaja

Kömmähdys haastattelussa ei tarkoita maailmanloppua. Lue, kuinka lähteä haastattelusta pystypäin, vaikka välillä töppäisit.

Saavut haastatteluhuoneeseen, kättelet ja otat katsekontaktin. Kaikki sujuu kuin rasvattu, kunnes kaadat kahvimukin pöydälle ja kahvi valuu housuillesi. Mitä nyt?

Ei aihetta paniikkiin. Jokin asia voi mennä mönkään, valmistauduitpa haastatteluun kuinka hyvin tahansa. Älä vaivu epätoivoon, sillä voit vielä ylittää itsesi ja jopa parantaa mahdollisuuksiasi päästä jatkoon. Tässä pari vinkkiä odottamattomiin haastattelutilanteisiin!

Yllättävät kysymykset

On itsestään selvää valmistautua haastatteluun harjoittelemalla peruskysymyksiä –  vaikka pohtimalla omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Varaudu kuitenkin siihen, ettei sinulla ole vastausta kaikkeen. On luonnollista, ettet tule miettineeksi asioita kaikista näkökulmista –  ja et vain voi olla perillä kaikesta. Haastattelukysymysten vaikeuskerrointa voi lisätä myös työelämän kiihtynyt muutos.

Kun saat haastavan kysymyksen, älä yritä peitellä tietämättömyyttäsi. Kerro sen sijaan rehellisesti, ettei sinulla ole paljonkaan kokemusta asiasta. Samaan hengenvetoon kannattaa kertoa tilanteesta, jossa olit uuden asian edessä tai ratkoit kiperän ongelman. Yritä nostaa esiin asioita, jotka havainnollistavat kykyäsi oppia uutta ja pärjätä muuttuvissa tilanteissa!

Et tiedä, mitä sanoa

Esitettiinkö haastattelussa kysymys, johon et osannut sanoa kerta kaikkiaan mitään? Sisäinen äänesi saattoi painostaa sanomaan edes jotain, mitä tahansa. Hiljainen hetki tuntuu silloin tuskastuttavan pitkältä. On silti täysin sallittua hyödyntää tällaiset tuokiot: hengitä syvään, mieti tovi ja vastaa vasta sitten. Tuot näin esiin analyyttisen ja pohdiskelevaisen puolesi.

Olet myöhässä (tai teet muun kardinaalimokan)

Muistit haastatteluajan väärin ja myöhästyt haastattelusta. Tai kenties haastattelija tarttuu ohimennen CV:si kirjoitusvirheeseen. Toisinaan saatat päästää suustasi sammakon tai kaksi, ja toivot vain voivasi vetää sanasi takaisin. Tällaiset mokat tuntuvat pilaavan viimeisetkin mahdollisuutesi. Älä silti heitä kirvestä kaivoon, vaan ota ”nyt minulla ei ole enää mitään hävittävää!”-asenne.

Oma töppäys on tärkeää tunnustaa, mutta älä anna sen määrittää koko minuuttasi. Yllättävästä tilanteesta selviäminen saattaa jopa keventää tunnelmaa ja saat mahdollisuuden hoitaa haastattelun itsevarmasti loppuun!

Hyvin harva moka on todella kriittinen, sillä myös rekrytoijat ovat ihmisiä. Muistatko, kun viimeksi läikytit kahvia pöydälle? Sattumus voi saada muut pitämään sinusta jopa enemmän!

Tutkimusten mukaan meillä on taipumus pitää ihmisistä, jotka uskaltavat olla epätäydellisiä. Erityisen hyvin tämä efekti toimii silloin, kun ihmistä pidetään jo valmiiksi etevänä – kuten haastattelussa! Virheen tekeminen ei siis ole maailmanloppu. Kömmähdys voi olla jopa kullan arvoinen asia jatkon kannalta.

 

Artikkeli on julkaistu konsernimme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.