Työnantaja

Työhaastattelussa loistaa usein vain, jos valmistautuu ja harjoittelee. Miten vastata kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?” Tässä ajatuksia!

Nappiin menevä työhaastattelu edellyttää valmistautumista. Otetaan esimerkiksi kysymys ”Missä haluaisit olla viiden vuoden kuluttua?” – miten kysymykseen kannattaisi valmistautua vastaamaan?

Rekrytoija yrittää tällä kysymyksellä ymmärtää uratavoitteitasi ja urapolkuasi. Hän pyrkii selvittämään, ovatko uratavoitteesi ja odotuksesi työtehtävään sopivia ja linjassa organisaation omien tavoitteiden kanssa. Yritykset haluavat rekrytoida työntekijöitä, jotka ovat halukkaita työskentelemään talossa pitempään, motivoituneita ja proaktiivisia uraliikkeissään sekä tavoitteellisia työssään.

Ennen siirtymistä mahdollisiin vastauksiin kannattaa muistaa, että sama kysymys voidaan esittää myös toisessa muodossa:

  1. Millainen olisi sinulle urasi tässä vaiheessa ideaalein työtehtävä?
  2. Mikä on sinulle uralla kaikkein tärkeintä?
  3. Mitä odotat tältä työltä?
  4. Millaisia ovat pitkän ajanjakson uratavoitteesi?
  5. Mitä menestys tarkoittaa sinulle?

Vastauksesi näihin kysymyksiin tulisi olla lyhyt ja suoram vastaamisen ei pitäisi viedä kuin korkeintaan kaksi minuuttia. Oleellista on olla rehellinen ja kertoa tarkasti omista tavoitteistaan. Pohdi työtehtävää ja sen avaamia ovia vakavasti ja muista myös painottaa haluasi työskennellä yrityksessä pitkään. Seuraavassa yksi mahdollinen tapa vastata:

”Pyrin tekemään parhaani kaikessa, mihin ryhdyn. Vaikka minulla on tehtävään vaadittava perusosaaminen ja voin tarttua nopeasti toimeen, haluan löytää organisaation, jossa pystyn myös kehittämään osaamistani. Minua motivoivat mielenkiintoiset projektit, joissa minulla on mahdollisuus ylittää itseni ja oppia myös muilta. Ennen kaikkea haluan työskennellä organisaatiossa, jossa voin rakentaa uraani.”

Esimerkkivastaus kertoo sinun olevan innokas, oppimishaluinen sekä viihtyvän tiimityössä. Olet myös motivoitunut ja kunnianhimoinen.

Parhaiten työhaastatteluun valmistautuminen onnistuu harjoittelemalla sitä etukäteen ystävän kanssa – tai vaikka peilin edessä. Esittämämme vastaus kysymykseen ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua” on vain yksi vastaus monien joukossa. Vastuullesi jää muokata lähestymistapaa aina tilanteen mukaan.

 

Artikkeli on julkaistu yrityksemme uramuutospalveluihin erikoistuneen Right Managementin sivustolla.