Miten hankkia kokemusta ilman kokemusta? 4 vinkkiä

Monissa työpaikkailmoituksissa vaaditaan aikaisempaa kokemusta alan tehtävistä X määrän vuosia - jopa pienemmissä vastuutehtävissä. Alan vaihtaessa tai uraansa vasta aloittaessa tätä kokemusta ei kuitenkaan välttämättä vielä ole. Mistä sitten saada kokemusta, jos kokemuksen hankkimiseen tarvitaan kokemusta? Listasimme 4 vinkkiä kokemuksettoman kokemuksen kartuttamiseen.

 

1. Koulutus

Kouluttautumalla pystyy kartuttamaan osaamista alasta, jolla ei ole vielä työskennellyt. Koulutuksen ei kuitenkaan tarvitse olla kokonainen tutkinto, vaan esimerkiksi netissä ja koulutusinstituuteissa käytävät kurssit ja suoritukset toimivat tässä erinomaisesti. Netissä pystyy suorittamaan useita passeja ilmaiseksi tai pienestä maksusta, jotka toimivat todistuksena osaamisesta. Myös YouTube on pullollaan ohjeita ja opastusvideoita erittäin laajalti: oppaat koodikielistä meikkitutoriaaleihin löytyvät helposti ja vaivattomasti.

 

2. Vapaaehtoistyö ja työharjoittelut

Hanki kokemusta vapaaehtoistyöllä, mikäli sinulla on siihen mahdollisuus. Hyväntekeväisyysjärjestöt ja muut liiketuottoa tavoittelemattomat organisaatiot ovat hyviä kontaktoitavia, kun haluat hankkia kokemusta uudenlaisista tehtävistä - tehden samalla hyvää. Useat festivaalit ja tapahtumat, kuten Nenäpäivä, etsivät jatkuvasti talkootyövoimaa riveihinsä.  

Ei ole myöskään huono idea kontaktoida suoraan yrityksiä, joista olet kiinnostunut ja kysyä olisiko heillä tarjota sinulle esimerkiksi työharjoittelupaikkaa. Harjoittelun ajalta usein maksetaan pientä korvausta, ja samalla pääsee oppimaan tärkeitä taitoja alalta. Ja ken tietää - jos suoriudut harjoittelujaksostasi hyvin, siitä saattaa poikia myös töitä harjoittelun jälkeen.

 

3. Harrastukset

Harrastukset ovat loistava tapa kerätä näyttöä osaamisestasi, vaikka siitä ei virallista todistusta olisikaan. Harkitse oman portfolion tekemistä, vaikka et hakisikaan luovalle alalle. Esimerkiksi talousalasta kiinnostunut voi tutkia haluttua työnantajaa ja löytää tapoja leikata heidän kustannuksiaan.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa asuvaa Nina Muflehia ei ollut onnistanut lukuisista yrityksistä huolimatta päästä keskustelemaan hänen unelmatyönantajansa, Airbnb:n kanssa.  Kekseliäs Mufleh päätti luoda ansioluettelonsa nettiin, joka keskittyikin hänen aikaisempien työkokemustensa sijaan Airbnb:n toiminnan kehitysmahdollisuuksiin. Kampanjan tuloksena Mufleh pääsi haastatteluun unelmatyönantajansa kanssa sekä useiden muiden suurten yritysten kanssa.

 

4. Hae apua verkostoltasi

Vaikka et omaisikaan vankkaa kokemusta alalta, saatat olla luonnonlahjakkuus. Lähimmäisesi luultavasti näkevät tämän ilman aikaisempia työtodistuksiakin, joten kysy heiltä mahdollisista työpaikoista. Ehkä heillä on suoraan tarjota sinulle työtä, tai he voivat ohjata sinut henkilölle joka pystyy.

 

Vaikka kokemus on tärkeää työnhaussa, se ei välttämättä ole ykköskriteeri työnantajalle. Jos unelmiesi työpaikkailmoituksessa mainitaan vaatimus muutaman vuoden kokemuksesta, mieti voisitko silti hakea. Uskotko että pystyisit ottamaan haasteet vastaan ja suoriutumaan tehtävistä kuten alan konkari? Motivaatio ja sopivuus työpaikkakulttuuriin on usein tärkeimmät kriteerit rekrytoijalle. Korosta siis näitä myös työhakemuksessasi kokemuksen uupuessa. Vaikka rekrytoija ei sinua kyseisessä tehtävässä välttämättä näkisikään, saatat sopia toiseen juniorimpaan tehtävään.

 

Lue myös:

TOP 5 Parhaat sovellukset työnhakuun

"Kerro vähän itsestäsi..."

Todistukset - mitä ja milloin?